Jump to content
Phantis Forums

PAOK - Aris, 7 Mar. 21, 19:30 EET


ukworm

Recommended Posts

O Κλάτεμπεργκ πήρε θέση κι έκανε το αναμενόμενο. Δικαίωσε την πραγματικότητα. Δόθηκε το πέναλτι; Ήταν. Δεν δόθηκε; Σωστά δεν δόθηκε. Μόνη καινοτομία του στον προχθεσινό αγώνα η δικαίωση του Πάοκ για το φάουλ που προηγήθηκε στο 2ο γκολ του Άρη.

Εγώ δεν θα πω τίποτε για την απόφαση του κι ας διαφωνώ μαζί του. Για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό τον αέναο κύκλο της γκρίνιας. Θα την δεχτώ, σαν γνώμη της απόλυτης αυθεντίας για τον έλεγχο των φάσεων για να μπορέσουμε να βάλουμε έναν επίλογο στον αγώνα.

Αναρωτιέμαι όμως, όσο πιο αντικειμενικά γίνεται:

ποιος διαιτητής θα σφύριζε φάουλ σε αυτή τη διεκδίκηση της μπάλας από τον Μαντσίνι και τον Τσιγγάρα, αν δεν υπήρχε το γκολ; Κανείς. Ούτε καν λόγος θα γινόταν. Όταν όμως αρχίζεις να γυρνάς το βίντεο μέχρι να βρεις κάτι μεμπτό να ακυρώσεις το γκολ, ε, τότε υπάρχει πρόθεση. Κι εκεί θαρρώ χάνεται η μπάλα. Καθώς τούτο πυροδοτεί την αμφισβήτηση της αντικειμενικότητας του διαιτητή, και των βοηθών του στο ΒΑΡ κι αλλού.

(Θυμίζω εκείνη την περίπτωση ακύρωσης δικού μας τέρματος για το οποίο γύρισαν το ριπλέι του αγώνα 1 λεπτό και 47 δεύτερα πριν!!! Πάλι καλά που δεν επικαλέστηκαν κάτι στραβό που έγινε στο 1ο ημίχρονο).

Ένα φάουλ όμως που δεν θα το έδινες ποτέ στην ροή του αγώνα, ενώ το καταλογίζεις άμα καταλήξει γκολ, κάτι μας λέει κ. Κλάτεμπεργκ. Κι αν το ακούσουμε και το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, ίσως και να θεραπεύσουμε μια μεγάλη πληγή του ποδοσφαίρου μας. Είναι η Αντικειμενικότητα. Γι' αυτό άλλωστε βάλαμε και το ΒΑΡ στη ζωή μας ώστε να εκλείψει επιτέλους η υποκειμενικότητα των διαιτητών. Πλήν όμως, με τον τρόπο που λειτουργεί εκθέτει και τους διαιτητές και το ΒΑΡ και την εποπτεία του αρχιδιαιτητή. Αφού με διαδικασίες αντικειμενικότητας δικαιώνουν την υποκειμενική κρίση όλων τους. Κι όλα μέλι-γάλα, αφού για την ΚΕΔ, είναι εξίσου σωστό είτε σφυρίξεις ένα φάουλ, είτε όχι!!!

Η 2η ερώτηση μου αφορά το πέναλτι που δόθηκε. (Δεν λέω «ένσταση» αφού το είπα πως αποδέχομαι την απόφαση της ΚΕΔ. Δικαιούμαι άλλωστε να καταλάβω τι ακριβώς σφυρίχτηκε σε βάρος μου).

Πού έγινε η παράβαση; Ψηλά; Δεν είδαμε στο βίντεο τα χέρια του τερματοφύλακα να βρίσκουν τον επιθετικό. Επομένως έγινε χαμηλά, σωστά; -Κι αυτό δεν φαίνεται ξεκάθαρα, αλλά η λογική λέει πως με τη φόρα του ο τερματοφύλακας βρήκε τον επιθετικό που βρήκε μπάλα -αυτό είναι το απόλυτο κριτήριο που χρησιμοποιούν όλοι ιδίως όταν δεν βγαίνει άκρη από το βίντεο-. Εδώ όταν μπαίνουν 2 θέματα:

Αν ο επιθετικός οπισθοχωρεί κι ο τερματοφύλακας βγαίνει προς την μπάλα, τότε από μόνο του τούτο συνιστά επιθετικό φάουλ στον τερματοφύλακα! (Βάσει κανονισμού βεβαίως). Συνεπώς, πώς προκύπτει πέναλτι κι όχι επιθετικό φάουλ στον τερματοφύλακα;

Αφού όμως ο διαιτητής δεν είναι σε θέση να δει τι έγινε πίσω από τον επιθετικό, γιατί άραγε βιάζεται να δώσει πέναλτι και δεν πάει κατευθείαν στο ΒΑΡ; Επειδή θεώρησε πιθανόν πως ο τερματοφύλακας βρήκε το κεφάλι του επιθετικού. Πάει στο ΒΑΡ κι από εδώ ο καθένας βλέπει ότι θέλει να δει.

Σήμερα, μετά από τόσες επαναλήψεις της φάσης, είναι γενικά αποδεκτό πως η παράβαση δεν δείχνει να έγινε ψηλά. Επομένως θα έγινε από πίσω. ΟΚ, τούτο όμως είναι ξεκάθαρα υπέρ του τερματοφύλακα που πάει αυτός για την μπάλα, με ένα επιθετικό που οπισθοχωρεί και δεν βλέπει πίσω του! Άρα ούτε και σε αυτήν την περίπτωση είναι πέναλτι, αλλά επιθετικό φάουλ.

(Δεν θα πούμε για το θέατρο του Ίνγκασον που πέφτει στο χορτάρι και σφαδάζει από κτύπημα τάχα στο πρόσωπο ή/και στο στήθος, ενώ είναι ξεκάθαρο πως τίποτε δεν τον ακουμπά εκεί.) Θα πούμε όμως για τον τρόπο που πηδά. Σαν ζεμπεκιά στον αέρα. Δώστε μου χώρο! Ένα χέρι στην Ανατολή να στηριχτεί τον Δέλη για να σηκωθεί κι ένα στη Δύση μην τυχόν κι έρθει άλλος από εκεί… Όλη η συζήτηση σταματά εκεί και κακώς το κουράσαμε τόσο. Δεν χρειάζεται καν να πάμε στην εικόνα. Από μόνο του, το ότι ο Δεληζήσης δεν σηκώθηκε για κεφαλιά, δεν λέει σε κανένα τίποτε; Λέτε να βαρέθηκε; Ή πως τον κράταγε κάτω ο επιθετικός;

Ρητορικό το ερώτημα. Ό γέγονε, γέγονε και πάμε παρακάτω.

Κι εγώ παρακάτω το πάω. Να δούμε, όχι αν ήταν σωστά ή λάθος τα δυο αυτά σφυρίγματα, αλλά πώς θα γίνει να μπει επιτέλους ο κανονισμός στη ζωή μας και να λείψει ο υποκειμενισμός των κρατούντων. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο να επικαλούμαστε διατάξεις που μας δικαιώνουν και να κρύβουμε άλλες πιο ουσιώδεις που μας εκθέτουν.

Γιατί κ. Κλάτεμπεργκ το μισθό σου εσύ θα το πάρεις, αλλά η δουλειά σου δεν μπορούμε να λέμε πως έγινε σωστά αν δεν δεις συνολικά τον Κανονισμό. Και τον Νόμο να μπαίνει πάνω από τα συμφέροντα. Γιατί αν οι διατάξεις του λειτουργούν υποκειμενικά από όλους, τότε ο άνθρωπος μπαίνει πάνω από τον Νόμο και το μόνο που υπάρχει είναι το συμφέρον. Ενώ το αντίθετο θα ήταν ο καλύτερος επίλογος για το ποδόσφαιρο μας. 

  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς, θα δούμε πράγματα και θαύματα και στα playoffs, ίσως και στην τελευταία αγωνιστική με τον ΟΦΗ. Είναι ξεκάθαρο ότι όσο όλοι αναγνωρίζουν ότι έχουμε τη 2η καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα άλλο τόσο σκάβουν το λάκκο μας με κάθε υπόγειο και ύπουλο μέσο.

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι. Μου διέφυγε πως αυτό το παιχνίδι με τον ΟΦΗ (της ομάδας του υπουργού Αυγενάκη) θα γίνει από Έλληνα "διεθνή". Κανένα Ευαγγέλου πιθανόν, κάπου γνωστού τέλος πάντως για τα "αρειανά του φρονήματα" με την κάλυψη της ΚΕΔ και σύσσωμου του Συνδέσμου διαιτητών Αττικής. (Ιδίως μετά τα παράπονα του Καρυπίδη προς τον αρχιδιαιτητή. Κάτι που ομολογώ πως με ξάφνιασε. Αν έπρεπε να παραπονεθούμε για κάτι θα έπρεπε να το είχαμε κάνει εδώ και καιρό. Για να μη γίνει. Τώρα είναι αργά). Κι αυτό θα πάει το ποδόσφαιρο μας ακόμη πιο κάτω.

Link to comment
Share on other sites

  • Lazarus changed the title to PAOK - Aris, 7 Mar. 21, 19:30 EET

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...