Jump to content
Phantis Forums

Olympiacos - Aris (Sun., 21 Mar. 2021, 17:15 EET)


Emperor

Recommended Posts

Πρώτο ματς, λοιπόν, στα play-off και στα χαρτιά το πιο δύσκολο, καθώς παίζουμε εκτός με τον πρωταθλητή και πληρέστερη-καλύτερη ομάδα της SL. Παρόλα αυτά, έχουμε τις πιθανότητες μας, καθώς ο Ολυμπιακός θα προέρχεται από το ματς (και ταξίδι) με Άρσεναλ. Δεν ξέρουμε βέβαια αν ο Μαρτίνς θα διεκδικήσει την (απίθανη πλέον) πρόκριση βάζοντας στο Λονδίνο τους βασικούς ή θα πάει εκεί για μια αξιοπρεπή εμφάνιση. Σε κάθε περίπτωση, θα τους βρούμε σε κάποιο βαθμό καταπονημένους. Εμείς, από πλευράς μας, θα έχουμε κάποιες απουσίες λόγω τραυματισμών (Kace, Μήτρογλου, Matilla) και καρτών (Silva), ενώ δεν ξέρω αν ο Mateo θα είναι έτοιμος (μάλλον όχι για ενδεκάδα). Στα υπόψιν ότι φέτους τους έχουμε δυσκολέψει πολύ και στα 4 παιχνίδια που παίξαμε, φέραμε 2 ισοπαλίες και χάσαμε δύσκολα 2 φορές.

  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

To πιο δύσκολο στα χαρτιά, μπορεί και να γίνει από τα πιο εύκολα στο χορτάρι, τηρουμένων κάποιων αναλογιών. Όπως αυτή της σταδιακής μας βελτίωσης στα παιχνίδια μεταξύ μας. Στο 1ο ματς τον φοβηθήκαμε και χάσαμε, στο επόμενο χάσαμε με το ίδιο σκορ αλλά τον κοιτάξαμε στα μάτια -για το κύπελλο μιλώ- και στα δύο τελευταία ήρθαμε ισόπαλοι με 1-1. Ο Ολυμπιακός είναι πληρέστερη ομάδα από μας ακόμη και με την 2η του ομάδα απέναντι μας. Δεν θα αναφέρω το μπάτζετ που ανεβαίνει σε 54 εκατομμύρια την 1η ομάδα του και 34 τα δεύτερα τους. Γιατί ΟΛΟΙ οι παίκτες του είναι ετοιμοπόλεμοι και αντικαθιστούν επάξια τους 11αδάτους. 

Αναφέρομαι κυρίως στη φυσική του κόπωση από τα απανωτά τους παιχνίδια. Τρέχουν με 3 καρπούζια στη μασχάλη και καταφέρνουν να μεταφέρουν σώα κι αβλαβή στην τροπαιοθήκη τους, πλην ίσως ενός. Αυτό των Ευρ. του υποχρεώσεων.

Είναι λοιπόν λογικό ο Μάρτινς να θελήσει να κρατήσει τους παίκτες του για τα κρίσιμα ματς που έρχονται. Κι αυτό μας δίνει κάποιες ελπίδες. 

Λέω κάποιες γιατί δεν καταφέραμε να βρούμε το εύκολο γκολ στην επίθεση μας. Να είμαστε το ίδιο αποτελεσματικοί όπως και στη 1η φάση του πρωταθλήματος. Που είχαμε 1 γκολ ανά 5,7 τελικές και το πήγαμε στο 1 κάθε 10 περίπου. Τούτο είναι στα μείον μας. Αναπληρώνεται όμως με ένα παιχνίδι υπομονής μέχρι να πατήσουμε την αντίπαλη περιοχή. Στην παρούσα φάση η άμυνα τους πάσχει. Κι αυτό είναι θετικό για μας. Το πρόβλημα ανάγεται στο τρανζίσιον ώστε να φτάνει η μπάλα στην περιοχή τους. Κι αυτό το κάνει ντέρμπι. Καθώς στο παιχνίδι αυτό θα βρεθούν αντιμέτωπες οι δύο καλύτερες μεσαίες γραμμές του πρωταθλήματος. Όποια υπερισχύσει θα πάρει και τη νίκη. Αλλιώς θα κάτσει στην ισοπαλία.

Στο σημείο αυτό θα αφήσουμε κάτω τη λογική και θα πάμε με τη διαίσθηση. Κι αυτή την ομάδα μας δείχνει για τους λόγους που είπαμε.

Το πιστεύουμε όλοι;

  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

  • Lazarus changed the title to Olympiacos - Aris (Sun., 21 Mar. 2021, 17:15 EET)

Too much sitting back in first 15' for my liking after 2 good away matches against them this season.

Do we want 2:0 trailing in first 45' or what?

But let me see what happens without jumping into conclusions too early.

Edited by REY
Link to comment
Share on other sites

I feel ashamed really how we defended against Paok last 15 mins for example and blew that lead, as much as I feel ashamed how we attacked Olympiakos in 2nd half and did absolutely nothing coherent.

Really this saddens me, as once again I feel bad when I see a Greek coach managing this side with so many Xenoi. Very poor. 

 

Link to comment
Share on other sites

Εχθές κλωτσήσαμε και την τελευταία μας ευκαιρία να νικήσουμε τον φετινό Ολυμπιακό. Στο Βικελίδης ούτε κουρασμένο θα τον βρούμε, ούτε λαβωμένο. Οπότε θα πρέπει να αλλάξουν πολλά αν θέλουμε να τον κερδίσουμε στα ίσα.

Για μια ακόμα φορά ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής επειδή στο γήπεδο παρουσιάστηκε η πληρέστερη και πιο σοβαρή ομάδα από τους δυο τους. Καθώς από πλευράς μας λείπει ο στράικερ κι ο Μάρτινς πάτησε σε αυτή την αδυναμία και μας πήρε το παιχνίδι. Άλλαξε το σχήμα της σε 3-4-3 για να ψάξει το γκολ της νίκης και φόρτωσε το κέντρο με 2 παίκτες πάνω στον δημιουργικό παίκτη του αντιπάλου. Έτσι το ματς πήγε από μόνο του σε μια αναμέτρηση 11 έναντι 9 παικτών με παροπλισμένους τον φορ και τον Μπερτόγλιο. Ανέβασε ψηλά την πίεση και κράτησε τον Άρη μακριά από την αντίπαλη περιοχή. (Το είπαμε άλλωστε πως ο Άρης, ελλείψει φορ της μιας επαφής, είναι αναγκασμένος να πατά περιοχή για να επικίνδυνος. Ή την μικρή περιοχή για να είναι αποτελεσματικός). Αυτό ακριβώς μπλόκαρε ο Μάρτινς κι αυτή η υπολογισμένου ρίσκου αλλαγή, όχι μόνο του βγήκε, αλλά του έδωσε και έξτρα μπόνους 3 δικούς του παίκτες. Τον Σα, τον Σωκράτη και τον Χολέμπας. Παίκτες που ξαναβρήκαν το καλό εαυτό τους και αποδείχτηκαν αρκετοί να μας κάνουν να φαινόμαστε άσφαιροι επιθετικά. Ειδικά τον Μπερτόλιο, οι αντίπαλοι μας τον «εξαφάνισαν».

Η αποβολή του Λαλά βέβαια άλλαξε άρδην το σκηνικό και για πρώτη φορά φέτος είδαμε τον Ολυμπιακό να παίζει ταμπούρι με ΟΛΟΥΣ τους παίκτες του κάτω από το κέντρο. Το λες και ήττα για τον φετινό Ολυμπιακό, αλλά φρόντιζε να βγάζει αντεπιθέσεις για να μη φαίνεται σαν τέτοια.

Όπως και να έχει η ήττα ήταν όλη δική μας αφού ο Άρης παρουσιάστηκε ίδιος κι απαράλλαχτος έναντι όλων αυτών των αλλαγών του αντιπάλου. Επομένως σε τι θετικό μπορείς να ελπίζεις έτσι; Και βέβαια ούτε και τους παίκτες έχουμε για να απαντήσουμε ανάλογα στον αντίπαλο. Χθες η έλλειψη 10αριού και φορ φάνηκε όσο καμιά άλλη φορά φέτος.

Αυτός θαρρώ ήταν και ο λόγος που ο Μάντζιος απέσυρε τον Μπερτόγλιο και καλά έκανε για μένα. Αλλά δεν απέφυγε την προσωπική του ήττα από τον αντίπαλο κόουτς. Ο Μάντζιος, άργησε τις αλλαγές, δεν τολμάει ένα πιο επιθετικό σχήμα και γενικά ξαναείδαμε στο γήπεδο όλα αυτά που τον χαρακτηρίζουν. Από την άλλη είναι και το ρόστερ κάθε ομάδας που για μένα στον Ολυμπιακό αριστεύει! Είναι σαν ζυμάρι στα χέρια ενός καλλιτέχνη αρτοποιού. Τον «πλάθει» όπως θέλει και όλοι οι παίκτες του ανταποκρίνονται. Ο Ελ Αραμπί γίνεται 10άρι, κόφτης, φορ, παίκτης για ψηλό παιχνίδι, για συρτό, για ότι θέλεις. Μόνη ένσταση εδώ πως απομακρύνεται πολύ από την αντίπαλη περιοχή βοηθώντας την άμυνα. Το ίδιο και οι υπόλοιποι παίκτες του.

Εν ολίγοις, ο Ολυμπιακός είναι η τέλεια ομάδα για τα ελληνικά δεδομένα. Με τον 2ο παρασάγγας μακριά του. Έχει παίκτες που ξέρουν να παίζουν «βρώμικα», χωρίς να φαίνεται στην κάμερα, παίκτες που εκμεταλλεύονται στο έπακρο την εύνοια της σφυρίκτρας. Και χθες για μια ακόμα φορά ο διαιτητής τους χαρίστηκε περισσώς σε εκείνα τα πονηρά σμπρωξιματάκια του αντιπάλου να τον βγάλουν εκτός θέσης. Ο Δανός έπαιξε έδρα και χαρίστηκε πολλές κίτρινες κάρτες στους παίκτες του. Αλλά κι αυτά μέσα στο παιχνίδι είναι και οι δικοί μας υστερούν πολύ σε αυτά.

Χθες ο απαράδεκτος κάθε φορά Βαρούχας έδωσε ρεσιτάλ μεροληπτικής «αντικειμενικότητας». Άδικη η αποβολή του Λαλά, και «σπρώξιμο» μεν του Ροζ στην περιοχή του Ολυμπιακού, αλλά όχι από αυτά που σφυρίζονται. Ενώ δίνονται με κλειστά μάτια όταν συμβαίνει στα δικά μας παιδιά. Ντροπή! Γαργάρα, την σκαριά με τις τάπες του Μπά στον Γκάμα, γαργάρα τις δεκάδες κίτρινες που δεν βγήκαν... γαργάρα όλα.Ω στόσο ο Βαρούχας κάνει την δουλειά του και την κάνει πολύ καλά. Έχει εδραιώσει στη συνείδηση όλων μας πως η σφυρίκτρα θα πρέπει να ευνοεί τα «δικά μας παιδιά» και να είναι αμείλικτη με τα «ξένα» παιδιά. Ειδικά αυτά με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Έλεος.

Το φοβερό είναι πως τούτη η εύνοια της σφυρίκτρας δεν ισχύει στην Ευρώπη. Και εκεί καταλαβαίνεις γιατί ο Ολυμπιακός έχει τα περισσότερα πέναλτι σε βάρος του (17 αν θυμάμαι καλά) κι εντός τα λιγότερα. Στην Ελλάδα φτιάξαμε ένα πρωτάθλημα στα πρότυπα της Παράγκας και βάλλαμε και τους Βαρουχο-Κάκους των καναλιών να νομιμοποιούν όλα τα διαιτητικά εγκλήματα που γίνονται στην χώρα.

Κρίμα.

Δεν υπαινίσσομαι με αυτά πως ηττηθήκαμε άδικα. Τονίζω απλώς την ξεκάθαρη διαφορά που έχουν οι Ευρωπαϊκές σφυρίχτρες από τις δικές μας που σιγοντάρουν την παράγκα. Κι αυτό δεν αφήνει ελπίδες πως κάτι μπορεί και να αλλάξει στο ποδόσφαιρό μας.

  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστές παρατηρήσεις, Ανδρέα. Για να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, έχοντας το 1/6 της αξίας του ρόστερ του Ολυμπιακού και παίζοντας εκτός έδρας, καταφέραμε ένα ολόκληρο ημίχρονο να τους κάνουμε να αμυνθούν στο 1/3 του γηπέδου. Η ομάδα έχει ανεβάσει τον πήχη και δείχνει όλο και πιο φιλόδοξη και με μεγάλη αυτοπεποίθηση. 

Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, Emperor said:

Σωστές παρατηρήσεις, Ανδρέα. Για να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, έχοντας το 1/6 της αξίας του ρόστερ του Ολυμπιακού και παίζοντας εκτός έδρας, καταφέραμε ένα ολόκληρο ημίχρονο να τους κάνουμε να αμυνθούν στο 1/3 του γηπέδου. Η ομάδα έχει ανεβάσει τον πήχη και δείχνει όλο και πιο φιλόδοξη και με μεγάλη αυτοπεποίθηση. 

Πράγματι. Η ομάδα δεν ήταν κακή. Απλώς εγώ ίσως και να την περίμενα καλύτερη από ότι είναι συνήθως κι αυτό δεν έγινε. 

Έγιναν ωστόσα άλλα πράγματα που μου διέφυγαν να τα σημείωσω και θα το κάνω τώρα.

Αναφέρθηκα αρκετά στη λειτουργία του Ολυμπιακού γιατί μου αρέσει ο τρόπος που λειτουργεί. Θα μπορούσαμε ίσως να του "κλέψουμε" κάποια στοιχεία και να τα φέρουμε κι εμείς στο δικό μας παιχνίδι. Αλλά τούτεο δεν είναι εύκολο. Καθότι εξαρτάται εν πολλοίς από το ρόστερ κάθε ομάδας και τους ρόλους που δίνονται σε αυτήν για να λειτουργήσει.

Κι εμείς θα μπορούσαμε να κρύψουμε τα αμυντικά μας κενά με τον τρόπο που το κάνει ο Ολυμπιακός. Πιέζοντας ψηλότερα τον αντίπαλο ώστε να αγγίζουμε όσο γίνεται πιο πολύ την αντίπαλη περιοχή. Αλλά δεν έχουμε τα πνευμόνια να το κάνουν. Εχθές ο Ανδρούτσος, ο Μασούρας, ο Ελ Αραμπί και όλες οι αλληλοκαλύψεις των ερυθρόλευκων δούλεψαν πολύ καλύτερα από το να ρίξει μέσα Βαλμπουενά, Φορτούνη και άλλους. Κι αυτό ίσως να μην το είδαν κάποιοι βιαστικοί που θα σπεύσουν να πουν πως "ο Ολυμπιακός χαμήλωσε το ποδοσφαιρικό μπόι για να κερδίσει ο Άρης". Φυσικά και δεν ισχύει. Το αντίθετο μάλιστα. Ο Ολυμπιακός "ψήλωσε" για να μπλοκάρει τον Άρη. Δηλαδή την κούραση του, τα προβλήματα του πιο πολύ κι όχι εμάς.

Λίγο-πολύ όμως το ίδιο κάνουμε κι εμείς. Αθόρυβα και αφανώς έχουμε ξεκινήσει ήδη να προωθούμε τον Σάκιτς σαν τρίτο μέσο στην επιθετική μας λειτουργία. Και μάλιστα με ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία. Ήδη με τον Πάοκ έπαιζε σαν 3ος μέσος. Και πιο συγκεκριμένα σαν 8άρι!!! Το έκανε κι εχθές. Και λέω με επιτυχία γιατί δική του ήταν η παρολίγον ασίστ στην κεφαλιά του Μάνου, που δεν την έπιασε όπως θα ήθελε. Αυτό επιδίωξε ο Μάντζιος εχθές. Να βγάλει αφενός τον κλεισμένο Μπερτόγλιο ώστε να αχρηστέψει 2 μέσους που απασχολούσε η φύλαξη του και στη συνέχεια να ρίξει τον Σάκιτς σαν κρυφό δημιουργικό 6αρο-8αρο-10άρι στον άξονα!!! Αλλά ο Μάρτινς το αντιλήφθηκε και φρέσκαρε κι άλλο το κέντρο του με τον ξεκούραστο Μπουχαλάκη.

Η ομάδα λοιπόν αλλάζει. Πολύ αργά μεν, αλλά ΑΛΛΑΖΕΙ, Κι αυτό είναι που μετρά. Ένα ερώτημα που μπαίνει πλέον εδώ είναι το εξής:

Σάκιτς, ή Τζέγκο μπροστά από τα στόπερ; Με δύο μέσους μπροστά τους. (Κι όχι 2 αμυντικά χαφ με τον Μπερτόγλιο πίσω από τον φορ). Βάλτε στην εξίσωση και τον Ματίγια και ο άξονας γίνεται ακόμη πιο συμπαγής. Εγώ θα προτιμούσα Τζέγκο μέχρι το 60' με Ματίγια και Σάσα πιο μπροστά του. Ο Σάκιτς πάντως στο ελάχιστο που τον είδαμε τα πήγε περίφημα και σαν 8άρι με τον Πάοκ για 30' και εχθές για όλο το 2ο 45λεπτο.

Όλα αυτά όμως φέρουν κι άλλες αλλαγές για τις οποίες δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι. Και το κυριότερο: εξαρτάται σε ποιο ύψος του γηπέδου θέλουμε να ασκήσουμε την πίεση. Κι αυτό αλλάζει από ομάδα σε ομάδα.

Ήδη ο Σάσα διεκδικεί πανάξια τον τίτλο του ηγέτη της ομάδας στη μεσαία γραμμή μας. Τον ακολουθεί από κοντά ο Σάκιτς, κυρίως για το πολύπλευρο του ταλέντου του, και ο Ματίγια που το έχει από πέρσι. Κι αυτά ανεβάζουν σκαλί την ομάδα που έκραζε εδώ και πολλά χρόνια για την ανάγκη αυτή να βρει 3 ηγέτες για τις αντίστοιχες γραμμές της. Ευελπιστούμε πως τέτοια στόφα την έχει ο Μήτρογλου και θα το δούμε με την καινούργια σεζόν, -αν βρεθεί ο παίκτης να τον ταϊζουν-. Οπότε μένει να ψάξουμε ποιος από το δίδυμο Ροζ και Δεληζήση μπορεί να σηκώσει αυτή τη σημαία του ηγέτη στην άμυνα μας. Δεν θα πω τον Σούντγκρεν που ήταν η καλύτερη εσωτερική μεταγραφή των τελευταίων χρόνων, γιατί τούτο τον ρόλο τον θέλουμε στον άξονα. Κι ο Ροζ, δεν ξέρω, αλλά βρίσκω πως δεν προωθείται όπως πέρσι για να χριστεί με αυτόν τον ρόλο. Τα ίδια ισχύουν και τον Γκάμα ή τον Μαντσίνι που είναι παίκτες ειδικών συνθηκών και ξελασπώνουν την ομάδα σε ειδικές καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Ωστόσο δεν είμαστε μακριά να βρούμε και τους υπόλοιπους κρίκους που λείπουν από την αλυσίδα μας ώστε να λέμε κι εμείς επιτέλους πως το ρόστερ της ομάδας μας το χαρακτηρίζει η πληρότητα σε όλες τις θέσεις και για όλες τις καταστάσεις. 

Αφήνω τελευταίο τον Μάντζιο που είναι ο χειριστής αυτής της ομάδας. Του οποίου ωστόσο τα δείγματα είναι θετικά. Πολύ ανώτερα από όσα θα επιθυμούσε κανείς. Μόνο που για να το αντιληφθούμε όλο αυτό στο χορτάρι θα πρέπει να έχουμε υπομονή. Κι εγώ ευελπιστώ πως θα το δούμε.

  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

Κι ένα τελευταίο σχόλιο γι' αυτό το ματς. Είπα μεν πως ο Μάρτινς προχώρησε σε αλλαγές "υπολογισμένου ρίσκου", αλλά τον βοήθησε σκανδαλοδώς η τύχη. Πιο πιθανό ήταν κάτι να στραβώσει, από το να πέσει από τον "λόφο της Καστέλλας και να βρει πορτοφόλι". Δηλαδή ταυτόχρονα και ο Σα, και ο Σωκράτης και ο Χολέμπας να παίξουν καλύτερα και από τον παλιό καλό τους εαυτό!!! Γι' αυτό άλλωστε είχα πει πιο παλιά πως ο Μάρτινς είναι "κωλόφαρδος". Καθώς του βγαίνουν τα ρίσκα πέρα από κάθε είδους λογικές. Τούτο σημαίνει είτε πως δουλεύει τις φάσεις για να είναι οι παίκτες του προετοιμασμένοι για αυτές, είτε πως τολμά. Το να βουτάς όμως σε αχαρτογράφητα νερά και να βρίσκεις θησαυρό, δεν το λες τόλμη, αλλά "κωλοφαρδία" (όχι τύχη, κι ας μη μου αρέσει η φράση).

Ο χθεσινός Ολυμπιακός αν έπαιζε σε άλλη έδρα ο Δανός δεν θα του χαριζόταν. Εχθές έπαιξε έδρα και οι ολυμπιακοί ούτε να μαζευτούν δεν νοιάστηκαν. 

Χθές μπλόκαραν εχθές τον Μπερτόγλιο, αλλά η ζημία θα μπορούσε να έρθει από τον Γκάμα, ή κάποιο άλλο. Κι αν ο Μαντσίνι σκόραρε πριν το γκολ του Μασούρα, το παιχνίδι θα ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που είδαμε.

Φυσικά και δεν θα καταφύγουμε σε εικασίες. Με αυτά απλώς θέλω να δούμε και μια άλλη ανάγνωση που είχε το χθεσινό ματς. Πως το ματς ήταν αμφίρροπο. Μπορούσε πανεύκολα να είχε γύρει υπέρ του Άρη. Και τα "ευφυέστατα" τεχνάσματα του Μαρτίνς να ήταν "πειράματα" άνευ αντικρύσματος για την ομάδα του. Και αντί για ύμνους σήμερα μπορεί και να τον έβριζαν. 

Συνεπώς δεν επικροτώ τις τόσες αλλαγές. Ακόμη κι αν του βγήκαν του πορτογάλου, εμείς δεν έχουμε ούτε τους παίκτες του, ούτε τη τύχη του. Γι' αυτό κι είμαι υπέρ του Μάντζιου στις αλλαγές που κάνει στην ομάδα. Ακόμη κι αν αυτές αργούν τόσο.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...