Jump to content
Phantis Forums

Olympiacos - Aris (GC, Wednesday, 10 February, 21:30 EET)


Emperor

Recommended Posts

Πιο δύσκολη κλήρωση δεν μπορούσαμε να έχουμε. Παίζουμε με την καλύτερη ομάδα της χώρας και μάλιστα σε περίοδο που οι παίκτες μας είναι εξαντλημένοι από τα συνεχόμενα δυνατά παιχνίδια και ταξίδια: σε ένα 10ήμερο παίξαμε εκτός 4 παιχνίδια, με Αστέρα για πρωτάθλημα, με Αστέρα για κύπελλο, με ΑΕΚ για πρωτάθλημα και με ΟΣΦΠ για κύπελλο. Η ομάδα έχει βάθος, όχι όμως ισάξιους παίκτες σε κάθε θέση. Και μέσα σε όλα από το ΟΑΚΑ έφυγαν τραυματίες οι Mateo, Matilla, οπότε οι διαθέσιμοι παίκτες αξίας είναι ακόμη λιγότεροι. Έχοντας όλα αυτά υπόψη, χρειαζόμαστε πολλή τύχη για να πάρουμε αποτέλεσμα στο Καραϊσκάκης. Δεν θυμάμαι αν υπάρχει παιχνίδι φέτος που παίξαμε εξαρχής αμυντικά, ίσως όμως ήρθε η ώρα να το κάνουμε. Να κρατήσουμε χαμηλά το σκορ και να χτυπήσουμε στο χώρο τον Ολυμπιακό. 

Edited by Emperor
Link to comment
Share on other sites

Η αποστολή: Cuesta, Boucher, Ganea, Bruno Gama, Bruno Felipe, Sakic, Bertoglio, Benalouane, Rose, Lucas Sasha, Kace, Xande Silva, Mancini, Jeggo, Sundgren, Δεληζήσης, Μήτρογλου, Μάνος, Ιωάννου, Μπαγκαλιάνης, Μπακούτσης.

Link to comment
Share on other sites

2-1  στο ημίχρονο με 3 γκολ από τον Ολυμπιακό. Αξίζει να σημειώσσουμε όμως πως η ισοφάριση μας ήρθε και πάλι από παίκτες μας που πάτησαν μικρή περιοχή.

Γρήγορος ο ρυθμός στο πρώτο τέταρτο και κάπου χαθήκαμε στη παραζάλη του. Ο Ολυμπιακός έχει φορ που δεν συγχωρούν ολιγωρίες κι αυτό πρέπει να το προσέξουμε. Ελπίζω να είμαστε καλύτεροι στο 2ο.

Link to comment
Share on other sites

2-1 τελικό, μάλλον δίκαιο αποτέλεσμα. Δεν έχω παράπονο από την ομάδα, τα δώσαμε όλα, ήταν φανερή όμως η υπερπροσπάθεια του προχθεσινού ματς με ΑΕΚ σε παίκτες-κλειδιά.

Τέλος πάντων, η πρόκριση θα κριθεί στο Χαριλάου!

Link to comment
Share on other sites

Το 2-1 υπό άλλες συνθήκες ίσως και να μην είναι και τόσο κακό. Αλλά με ένα σοβαρό Ολυμπιακό, πρέπει να υπερβούμε κατά πολύ την απόδοση μας για να προκριθούμε.

Κρίμα πάντως γιατί είχα μια θετική διαίσθηση για το ματς, αλλά δεν βοήθησαν οι καταστάσεις. Και τα δύο γκολ που φάγαμε πέρασαν από την τρύπα της βελόνας πριν καταλήξουν στα δίκτυα (για λίγο ο Σάκιτς δεν βρίσκει την μπάλα στο 1ο και προβολή από πίσω του Χασάν στο 2ο). Και οι δικές μας ευκαιρίες έφυγαν ψηλά από την εστία και όχι στο δίκτυ).

Ωστόσο αυτό είναι το αβαντάζ των μεγάλων ομάδων. Εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις ευκαιρίες τους κι αυτό ανεβάζει την αποτελεσματικότητα τους. Εμείς με 1 στις 7 ή 8 τελικές πού πάμε;

Απογοητευτικός ο Μήτρογλου κι φανερά ανέτοιμος ο Μπρούνο. Κακό και το σχήμα στα τελευταία λεπτά, αφού από την μια δεν έχουμε τους παίκτες για την κάθετη πάσα και από την άλλη ο Σίλβα που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά ήταν πολλά μέτρα πίσω. Κακή και η συγκυρία να λείπουν από ένα τέτοιο αγώνα οι Ματίγια και Μ. Γκαρσία και το ματσάκι έκλεισε χωρίς να ανησυχήσει ιδιαίτερα ο αντίπαλος.

Τέλος πάντων. Ας επιδιώξουμε να πατάμε συχνότερα την αντίπαλη μικρή περιοχή μέχρι να βρούμε σεντερφορίσια γκολ. Σήμερα αρκετά πράγματα πήγαν λάθος, αλλά μη ξεχνάμε την κούραση των συνεχών αγώνων.

Link to comment
Share on other sites

Χθες έλπιζα σε κάτι καλύτερο γιατί ο Μάρτινς κράτησε κάποια καλά χαρτιά του έξω. Ήμουν σίγουρος πως ο Άρης θα ψάξει το γκολ και θα το πετύχει, αλλά το ερωτηματικό μου ήταν κατά πόσο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σαν ίσοι τις ρεζέρβες του. Μια ανάλυση του ολυμπιακού ρόστερ έκανε λόγο για 50 εκατομμύρια στο χορτάρι και 36 στον πάγκο. Δλδ μόνον οι αναπληρωματικοί του αξίζουν 2,5 φορές πιο πάνω από όλους τους παίκτες μας! Βέβαια, αν έχεις δουλέψει σωστά μια ομάδα οι αριθμοί πάνε περίπατο. Η ομαδικότητα υπερισχύει των μονάδων.

Όλα αυτά είναι θεωρίες. Στο γήπεδο αυτό που είδαμε δικαιολογούσε μέχρι δεκάρας την αξία των παικτών τους. Ο Μαρτίνς έχει την ευτυχία να έχει δύο ισάξιες 11άδες -και 3η να πω δεν είναι υπερβολή-, που έχουν όλοι τους τρομερά τρεξίματα, άψογη διάταξη στο χόρτο, πλάνο και ομαδικότητα. Μονάδες με ασύλληπτη εκρηκτικότητα που όταν συνδυαστεί με ένα ταχύτατο τρανζίσιον βγάζουν γκολ σε 57 δεύτερα!!! Ακόμη πιο εντυπωσιακό το τρανζίσιον της μπάλας από το κέντρο μέχρι τα αντίπαλα δίκτυα που εχθές στο πρώτο τους γκολ χρονομετράται στα 4 δευτερόλεπτα!!! Κι όλα αυτά απέναντι σε μια ομάδα με πολύ καλή αμυντική λειτουργία.

Δεν πλέκω φυσικά το εγκώμιο του αντιπάλου. Εϊναι όμως μερικά στοιχεία στο παιχνίδι του που τα ζηλεύω. Ο Ολυμπιακός για μένα είναι η ομάδα-πρότυπο για όσους ονειρεύονται στην Ελλάδα να παίξουν το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Έχει τις μονάδες, το τεχνικό επιτελείο να τις δέσει, τη διοίκηση και το σκάουτιγκ. Ειδικά το τελευταίο είναι για μένα ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Χθές φέρανε τον Λαλά και σήμερα έβγαζε μάτια στο γήπεδο!!! Ο Ολυμπιακός λοιπόν έχει όλο το πακέτο να κάνει τη διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες. Και η ποδοσφαιρική ψαλίδα στην Ελλάδα άνοιξε κι άλλο τη στιγμή που οι αντίπαλοι του περιορίζουν στο ελάχιστο τις όποιες προσπάθειες να τον ακολουθήσουν από κοντά στην κούρσα του πρωταθλήματος. Ας το χωνέψουμε. Ο Ολυμπιακός καπάρωσε από τώρα τα πρωταθλήματα για την επόμενη 10ετία.

Επανέρχομαι στο ποδόσφαιρο του. Στήνεται σε 4-3-3, αλλά όταν επιτίθεται το κάνει με διάταξη 3-5-2 ή 2-5-3 ανάλογα την αντίπαλη άμυνα και πόσους επιθετικούς θέλει ο προπονητής τους να πατούν περιοχή. Χθες δεν διάλεξε το 4-2-3-1 με τον Ελ Αραμπί, -όπως το έκανε στο Βικελίδης- γιατί ήθελε γκολ και προσοχή πίσω. (Ο Ελ Αραμπί οπισθοχωρεί, δημιουργεί και κάνει κι άλλα πράγματα που δεν κάνει ο Χασάν. Γι' αυτό κι έμεινε έξω). Γύρισε το σχήμα σε 4-4-2, με τον ελεύθερο Κάιπερς δίπλα του να πατά περιοχή. Και του βγήκε. Πέτυχαν γρήγορα το γκολ κι όλα άλλαζαν από το 1' κιόλας λεπτό. (Αν δεν του έβγαινε το γκολ, αν η μπάλα δεν πέρναγε μέσα από τα πόδια του Σάκιτς τότε να είστε σίγουροι πως θα βλέπαμε ένα πολύ διαφορετικό ματς). 

Η γρήγορη ισοφάριση όμως δεν ήταν στο πλάνο. Ο Άρης όταν πατά περιοχή είναι πολύ επικίνδυνος. Πρώτη επίθεση του Άρη, πέντε παίκτες πατούν περιοχή, 2 στην μικρή και μάλιστα με την μπάλα να σκάει στην πλάτη της άμυνας. Τούτο είναι μισό γκολ. Ιδίως όταν την εστία την υπερασπίζεται ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας σου -Γιατί θέλει κι αυτός τις ευκαιρίες του κι ο Σα τις ανάσες του. Άλλωστε ακολουθούν ματς φωτιά με ΠΑΟ κι Αιντχόφεν-.

Σε 3 μόλις λεπτά παιχνιδιού και ο φιλοξενούμενος πέτυχε γκολ. Εϊναι ζημιά. Το γκολ της βραδιάς για μένα είναι το 2ο του ΟΣΦΠ. Γκολ για σεμινάριο. Ο Χολέμπας τη σέντρα στο κέντρο της άμυνας όπου ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κανείς. Ο Σάκιτς και ο Χασάν, 10 μέτρα πιο πίσω, βλέπουν το κενό και το καλύπτουν με τον δικό μας πρώτο στην μπάλα, αλλά ο ψηλότερος του Χασάν με προβολή τσιμπά τη μπάλα και πάει στη γωνιά του Κουέστα. 2-1 μόλις στο 14', σε ένα παιχνίδι που αν ακολουθήσει αυτόν τον ρυθμό θα γίνει απρόβλεπτο και για τις δύο ομάδες. Γι' αυτό και κατεβάζουν ταχύτητα... 

Τούτο το τεταρτάκι που είδαμε ξεφεύγει από τα ελληνικά γήπεδα. Εϊναι επίπεδο τσάμπιονς λιγκ. Τόσο στην τακτική του όσο και στις μονάδες στο γήπεδο. Ο Σάκιτς λειτούργησε σωστά και στις δύο περιπτώσεις. Αν ήταν λίγο πιο ψηλός ίσως να έφτανε πρώτος στη μπάλα στο δεύτερο γκολ. Μόνο ψεγάδι του που δεν ήταν λίιιιγο πιο προσεκτικός στο 1ο να πάει στην μπάλα κι όχι να "κλείσει" τον επιθετικό. Με αυτά θέλω να δείξω το ποιόν κάποιων παικτών μας οι οποίοι άνετα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε ποδόσφαιρο ευρωπαϊκού επιπέδου. Προσθέστε σε αυτά και τον Τζέγκο που στο πρώτο γκολ ήταν έτοιμος να σκοράρει αν δεν τον προλάβαινε ο αμυντικός.

Το υπόλοιπό παιχνίδι, από το 15' και μετά ξαναγύρισε στην γνώριμη ελληνική νοοτροπία. Για μένα ο Άρης δεν ήταν κακός. Έκλεισε τους διαδρόμους, δυσκόλεψε τον αντίπαλο κι ο Μάρτινς αναγκάστηκε να βάλει και τις πρωτοκλασσάτες του μονάδες για να ψάξει το 3ο γκολ. Κι αυτό δείχνει πόσο σημαντικοί είναι στο κέντρο μας η δυάδα Σάσα και Τζέγκο απέναντι σε 3 και τέσσερεις αντιπάλους τους στο κέντρο. Γιατί αυτός ήταν ο δεύτερος στόχος του 4-4-2 του Μάρτινς. Να κτυπήσει τον Άρη στη κέντρο. Αλλά ο Τζέγκο και ο Σάσα τον "νίκησαν"!!!

Το αξιοθαύμαστο είναι πως ο Άρης κατάφερε να δημιουργεί φάσεις δίχως να έχει δημιουργικούς παίκτες στο χορτάρι! Ευτυχώς γι' αυτόν και δυστυχώς για μας το τελικό μας σουτ ήταν κακό. Με εξαίρεση το σουτ στη κενή εστία του Μπερτόγλιο, που έφυγε ελάχιστα έξω από την εστία (Ή του Γκάμα, κατά τον απαράδεκτο εκφωνητή που μπέρδεψε καναδυο φορές τους παίκτες μας).

Μέχρι αυτό το σημείο τα εύσημα πάνε στον Μάτζιο και τους παίκτες μας που βγάζουν μια καλή ομαδικότητα στο χορτάρι. Εκεί που μας τα χάλασε λίγο ο κόουτς είναι από την έξοδο του Μπερτόγλιο και μετά. Δεν θα αναφερθώ γιατί θέλω να μου μείνει η καλή εικόνα της ομάδας απέναντι σε μια ΟΜΑΔΑ που έχουμε πολλά να διδαχτούμε, αν θέλουμε κι εμείς να παίζουμε μπαλίτσα με τον πλέον σύγχρονο τρόπο που παίζεται. Γιατί μονάδες που μπορούν να αλλάζουν όλων των ειδών τα σχήματα σε ένα μόλις αγώνα, δεν το έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα.  

  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

  • Lazarus changed the title to Olympiacos - Aris (GC, Wednesday, 10 February, 21:30 EET)

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...