Jump to content
Phantis Forums

Panathinaikos – Aris (Sunday 4 October 16:00 EET, Olympic Stadium, Athens)


almand

Recommended Posts

11 hours ago, Emperor said:

ΥΓ. Πάλι καλά που στον πάγκο δεν έχουμε κάποιον που κοιμάται όρθιος, πολύ εύστοχες οι αλλαγές του Μάντζιου (με εξαίρεση ίσως του Mateo που εύλογα είναι εκτός κλίματος).

Emperor, this is a very inaccurate statement. Our opponents best scoring opportunities came after the 60th minute which is when the first subs were made and unfortunately for Aris not much happened offensively during this period. Furthermore, Garcia should not have played because it sends the wrong message to the rest of the team but I’m guessing he was under orders to play him.

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται από την οπτική γωνία που το βλέπεις. Εγώ είδα έναν προπονητή που "διάβασε" τις αδυναμίες της ομάδας και έκανε κινήσεις να τις διορθώσει. Είναι λογικό να κάνει ο ΠΑΟ κάποιες ευκαιρίες, εμείς οπισθοχωρήσαμε για να κρατήσουμε το αποτέλεσμα και αυτοί τα έπαιξαν όλα για όλα μπροστά. Εγώ θεωρώ ότι, χωρίς τις αλλαγές, η ομάδα θα κατέρρεε, θα είχε δεχτεί περισσότερες ευκαιρίες και βάσει πιθανοτήτων θα είχαμε ισοφαριστεί ή χάσει. Ακριβώς δηλαδή αυτό που είδαμε τόσες και τόσες φορές με τον κοιμισμένο τον Γερμανό.

Link to comment
Share on other sites

Εχθές νομίζω πως είδαμε λίγο-πολύ από την ομάδα μας όλα εκείνα για τα οποία φωνάζουμε τόσο καιρό. Και πρώτα από όλα το ότι ο προπονητής, επιτέλους, διάβασε σωστά τον αντίπαλο. Απόδειξη πώς ο ΠΑΟ βραχυκυκλώθηκε εντελώς στο 1ο μέρος. Με 2 μόνο παίκτες στο κέντρο, ο Μάντζιος, κατάφερε και «γέμισε» το πολυπληθές κέντρο του αντιπάλου, του πήρε τον άξονα στο ανασταλτικό κομμάτι και έπαιξε από τα άκρα. Στοιχείο 2ο η μερική έστω πίεση ψηλά που είχε σαν αποτέλεσμα να μας δώσει ένα πανεύκολο γκολ που βλέπεις μόνο στις προπονήσεις. Σημειωτέον εδώ πως τούτο αρχίζει από κλέψιμο της μπάλας (από τον Γκανέα, νομίζω) που βγαίνει μπροστά από τη μπάλα για να κερδίσει τη μπάλα και να τη δώσει στον Τζέγκο που βγάζει εκπληκτική ασσίστ (για ανασταλτικό παίκτη). Κι αυτό δείχνει κάτι θαυμαστό που κατάφερε ο Μάντζιος σε λίγα μερόνυχτα στην ομάδα. Να περάσει στους παίκτες το «διάβασμα» του προσωπικού αντιπάλου σε κάθε παίκτη μας. Γιατί ελάχιστα ωφελεί την ομάδα να ξέρει ο κόουτς τον αντίπαλο του, αν δεν μπορέσει να το περάσει στους παίκτες του που θα εκτελέσουν το πλάνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τον Γκάνεα που στο 1ο μέρος εξουδετέρωσε τον Χ΄Γιοβάνη, τον καλύτερο ίσως παίκτη τους.

Το απλό τρικ του Μάντζιου θα έλεγα πως ήταν οι αλληλοκαλύψεις των παικτών μας.  Ο Ματίγια, MVP για μένα του παιχνιδιού, έπαιζε λίγο πιο μπροστά από τον Τζέγκο που ήταν μπροστά από τα 2 στόπερ, και συνάμα ο παίκτης που έπαιρνε την πρώτη μπαλιά. Κάλυπτε συνεχώς τα κενά του (ανέτοιμου ακόμα) Σάκιτς που προωθείτο αρκετά, και συνάμα πατούσε περιοχή και έκανε φάσεις. Κι όταν συνδυάζονται τρεξίματα και μυαλό τότε η ομάδα αρχίσει να δουλεύει ρολόι. Αυτά όλα (διάβασμα αντιπάλου από κόουτς ΚΑΙ παίκτες, πίεση ψηλά, αρειανός πρώτος στη μπάλα, αλληλοκαλύψεις, σωστό φάουλ που ανακόπτει επίθεση και ρυθμό του αντιπάλου -δεν το είδαμε εχθές, αλλά με το Βόλο) συνθέτουν την ιδιαίτερη πινελιά που έβαλε ο Μάντζιος στην ομάδα μας.

Να προσθέσουμε σε αυτά κι ένα 4ο στοιχείο που αφορά την διαχείριση του προβαδίσματος. Το ότι οι κατάλληλοι παίκτες «κράτησαν» μπάλα κι έφαγαν σωστά το χρόνο όταν ο αντίπαλος ήταν επιθετικός (στο τέλος του 2ου ημιχρόνου). Κι αυτό στη αμυντική λειτουργία της ομάδας ανήκει κι ήταν κάτι που το θέλαμε.

Λεπτομέρειες ίσως πει κάποιος, αλλά νομίζω πως αυτά τα μικρά μας δώσαν τον αγώνα. Ο Μάντζιος «έκρυψε» με πολύ επιμέλεια την ασχήμια της ομάδας κι έδωσε απαντήσεις σε «δήθεν προβλήματα» που εμείς βλέπαμε άλυτα. Όπως πχ το ότι κατάφερε και «χώρεσε» 3 μέσους (Ματίγια, Τζέγκο, Σάσα), όταν αυτό για τον Ένινγκ ήταν ο εφιάλτης μας! Γιατί πολύ απλά δούλεψε σωστά τους ρόλους κι οι παίκτες ανταποκρίθηκαν σε αυτούς με απόλυτο επαγγελματισμό. Μέχρι και ο Γκάνεα ήταν καλός εχθές (σχετικό βέβαια αφού είχε και τη πιο δύσκολη αποστολή). Πίσω όμως έχουμε ακόμη πρόβλημα. Κυρίως δεξιά. Ο Σούντγκρεν σαν να μη έπαιξε, ο Σάκιτς ανέτοιμος -αν και ήπιος ο χαρακτηρισμός- ο Ροζ μια χρυσή μετριότητα αν δεν προωθείται και ο Δέλης βαρύς. Ωστόσο απεσόβησε ένα γκολ, έτρεξε στα στημένα, το πάλεψε. Αλλά δεν είναι ο αμυντικός που θέλουμε. Ο Μπουσέ καλή αίσθηση της εστίας, αλλά κι αυτός με τις εξόδους του έχει ένα θέμα -είναι νωρίς όμως για κριτική.

Ο Τζέγκο για 2η φορά μας δίνει βαθμούς με την αυτοθυσία του -θα έλεγα-, η 1η με τη Λαμία στο 2ο της τέρμα που αποσόβησε. Αν όμως τότε έβαλε ψηλά το κεφάλι του να εμποδίσει τον αντίπαλο, εχθές έκανε «ψαράκι» στα πόδια του Βέλεθ που ευτυχώς δεν κλώτσησε με τη μια τη μπάλα.

Με αυτή την ευκαιρία δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε τη χολή που έβγαλαν και θα συνεχίσουν να βγάζουν ορισμένοι. «Πέναλτι» λέει ο Βαρούχας, αφού «το χέρι του βρίσκει τη μπάλα». Δεν μας εξηγεί όμως πώς γίνεται να συμβαίνει αυτό και να μην αλλάζει διόλου κατεύθυνση η μπάλα!!! Γαργάρα. Κι ενώ για ίδιες φάσεις είχε πει πως «δεν θεωρείται πέναλτι όταν ο αμυνόμενος πέφτει κι είναι λογικό πως το βάζει για να προστατευτεί» δεν βλέπει να ισχύει το ίδιο για παίκτες που φορούν την αρειανή φανέλα. Μια προκατάληψη που την έδειξε και από τη άλλη πλευρά στη ανατροπή του Ματέο. Εκεί ο Βέλεθ ποιον κυνηγάει: τη μπάλα ή τον παίκτη; Ξεκάθαρη φάση που όποιος έχει μάτια θα το δει.

Δυο μέτρα, δύο σταθμά από τους «γνωστούς αμερόληπτους εκγκάθετους» κριτές της σφυρίχτρας που όσο ψηλώνει ο Άρης θα βγάζουν παραπανίσια χολή.

Εμείς το προσπερνάμε και ξαναγυρνούμε στα δικά μας.

Σήμερα επεκτείνομαι λίγο γιατί βλέπω την ομάδα να αλλάζει. Τζέγκο, Μπερτόλιο, Μαντσίνι, ο χθεσινός Ματίγια και ο παλιός Ματέο είναι οι μονάδες που τον κάνουν φέτος να ξεχωρίζει. Αεικίνητοι μέσα στο γήπεδο αλλάζουν εντελώς την στατική εικόνα που είχε ο Άρης με τον Ένιγκ -και πιο παλιά-. Θα πρόσθετα και τον Λόπεθ που μου αρέσει όπως κινείται δίχως τη μπάλα. Μαζί και ο Σάσα, και ο Ροζ κατά διαστήματα. Εντάξει, δεν μιλάμε για καλοκουρντισμένη μηχανή που ανεβοκατεβαίνει το γήπεδο, αλλά μια ομάδα που πάει προς τα εκεί. Και οι αγγλικές προσθήκες που έρχονται συνηγορούν σε κάτι τέτοιο -πολύ νωρίς βέβαια, αλλά αυτό είναι το αγγλικό στυλ. Δεν πιστεύω να πέσαμε στις εξαιρέσεις του-.

Κάπου σε αυτά μπαίνει και ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη ομάδα. Ο Γκάμα. Που έχει τα χρονάκια του, δεν βοηθάει τόσο αμυντικά, αλλά μια εμπειρία την έχει. Και στον αγώνα θα σου βγάλει 3 μπαλιές, μια ασσίστ ίσως και γκολ, από τις 20 φορές που θα πάρει τη μπάλα. Όχι εχθές δεν έπαιξε καλά. Αλλά αν δεν είχε απέναντι του ένα μεγάλο Διούδη, εχθές πάλι θα το είχε βάλει. Κι ας πήρε ελάχιστες φορές τη μπάλα στα πόδια του.

Αυτές ήταν με δυο λόγια οι πινελιές που πρόσθεσε ο Μάντζιος μέσα σε 10 μέρες περίπου στην ομάδα. Δεν τις λες και λίγες. Ούτε βέβαια κι αρκετές για να δούμε στο γήπεδο το Άρη που θέλουμε.

  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, almand said:

0-1 τελικό με αρκετή δόση τύχης.

 

So which is it, all of what you said above or the statement you made after the game? 

@Emperor,  I completely agree with you when you say that it depends on how one looks at it. I’m not sure however how you came to the conclusion you did since the substitutions, based on scoring opportunities, made Aris more vulnerable?

Let’s give this theory a shot, this was the first game all year against an opponent who didn’t sit back and counter which is the style Aris, and most teams at our level including those above us, struggles against. Aris in the recent past, has had success against the top Greek teams except OSFP of course😉, regardless of coach, because the team doesn’t need to rely on creative players to score since space is available.

This was a very important victory because it came against an opponent who theoretically will compete with us for the 4th spot so a big bravo to everyone. 

Link to comment
Share on other sites

@Mitsos Και τα δύο σχόλια μου έγιναν μετά τον αγώνα και δεν βλέπω κάποιο από αυτά να αναιρεί το άλλο. Εγώ δεν πιστεύω στην τύχη και στις συμπτώσεις. Για μένα όλα αυτά είναι πιθανότητες. Που άλλοτε έχουν εξήγηση, άλλοτε όχι. Γιατί είμαι της άποψης πως η τύχη βοηθά τους τολμηρούς κι όσους προπονούνται σκληρά να το πετύχουν (Και η φυσική των κβάντα αυτό λέει, και η φιλοσοφία επίσης). Ναι, και βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις που η κοινή λογική υψώνει τα χέρια και εγώ θα το πω τύχη κι ας είναι και πάλι πιθανότητες. Πχ μια μπάλα κτυπά σε τρία πόδια, αλλάζει πορεία και μπαίνει γκολ. Αυτό το λέμε τυχαίο. Αν το δεις όμως διαφορετικά τότε το σουτ του Βέλεθ με 5 αμυντικούς πάνω του να του κλείνουν όλη την εστία, τότε τυχαίο λες πώς κατάφερε ο Βέλεθ και την πέρασε μέχρι τη γραμμή της εστίας!!! Θέμα οπτικής λοιπόν.

Αν πάλι Μήτσο μου θαρρείς πως οι πράσινοι ήσαν "άτυχοι" που δεν σκόραραν στη κλασσική τους ευκαιρία, μπορεί να ακούγεται λογικόα το ερώτημα σου αλλά υπάρχει απάντηση. Σε 3 αγώνες έχουν βγάλει 1 γκολ. Ή 2 μαζί με τα 2 φιλικά. Δλδ 2 γκολ σε 5 ματς! Ή πέντε ευκαιρίες ανά αγώνα από τις οποίες μία μόνον η κλασσική. Και μάλιστα ΜΕ ΑΛΛΟ ΣΧΗΜΑ και παίκτες σε άλλους ρόλους!

Βλέπεις λοιπόν κάτι να "δουλεύτηκε" εντατικά από τους πράσινους και να μην τους βγήκε; Χώρια που πάνε από πείραμα σε πείραμα και με τον πιο παραγωγικό τους παίκτη αναπληρωματικό; (Μακέντα εν προκειμένω). 

Δεν θα επεκταθώ. Νομίζω σου απάντησα.

Link to comment
Share on other sites

You said that we won the game with a great deal of luck and then later that the team was very well prepared for this game.  I'm not trying to put you on the spot but you can't have your cake and eat it too.  The only way luck would have played a part in the game is if we lost via bad luck.  So in closing, we either won because we were well set up and properly prepared for this contest or because we simply had lady luck on our side.

Link to comment
Share on other sites

Σε όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Κι ας είναι ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. Κάτω από αυτή τη λογική, ναι έχεις δίκιο. Δεν βλέπω όμως πού ακριβώς αντιφάσκει το ένα με το άλλο που είπα. Πως "ο Μάντζιος  «έκρυψε» με πολύ επιμέλεια την ασχήμια της ομάδας". Το είπα πως δεν είμασταν καλοί. Θα μπορούσε μια οποιαδήποτε "στραβή" μας κόψει πόντους. Από μύριους όσους απρόβλεπτους παράγοντες (διαιτησία, παράγοντες, ΒΑΡ κλπ). Κι αυτά όλα στη "τύχη" εντάσσονται, αφού δεν ξέρουμε τι μαγειρεύεται για να αξιολογήσουμε τις πιθανότητες του να συμβεί... Αν σε κάλυψα έχει καλώς. Αν όχι, δε χάλασε ο κόσμος.

Link to comment
Share on other sites

Ο τερματοφύλακας πώς σας φάνηκε; Δεν χρειάστηκε να επέμβει πολλές φορές, αλλά από τη γενική του παρουσία εγώ συμπέρανα:

1. Δεν συνεργάζεται με την άμυνα, δεν μιλάει, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να διώξει ο αμυντικός όπως-όπως ενώ από πίσω του ήταν ο Μπουσέ έτοιμος να μπλοκάρει.

2. Είναι κοντός για τέρμα, νομίζω μόνον 1,79, δεν "γεμίζει την εστία".

3. Στα κόρνερ, μου φάνηκε στατικός και διστακτικός.

4. Δεν εμπνέει σιγουριά στα μετόπισθεν.

Κοντολογίς, δεν πείστηκα ότι είναι καλύτερος του Cuesta.

Link to comment
Share on other sites

Τις ίδιες ακριβώς σκέψεις έκανα κι εγώ, συν τις μάλλον "κακές" εξόδους του που δεν ενέπνεαν σιγουριά. Από την άλλη όμως όλα αυτά έχουν την εξήγηση τους στο ότι είναι πολύ καινούργιος στην ομάδα. Ο Κουέστα για παράδειγμα πάει στα 3 χρόνια στην ομάδα και δεν μπορώ να πω πως συνεργάζεται με την άμυνα. Πλην ίσως Βέλεθ που τον ήξερε από παλιά. (Κι αυτό σχετικό είναι κυρίως λόγω του Βέλεθ, που είναι ή-άθελα του- του ύψους ή του βάθους κάποιες φορές). Με άλλα λόγια τούτο το σκεπτικό βαρύνει πιο πολύ τον Κουέστα κι όχι τον Μπουσέ. (Αν και το σωστό είναι πως η αμυντική λειτουργία μας βαρύνει πρώτα τον τεχνικό, που στην περίπτωση μας τα έκανε μαντάρα).

Το άλλο που "είδα" εγώ ήταν μια καλή αίσθηση της εστίας που είχα να την δω από την εποχή του Σηφάκη. 

Και τα 4 που ανέφερες, Αλέξανδρε, είναι για μένα καθαρά ευθύνη του κόουτς όπως είπα. Σε αυτό το κομμάτι, δεν μιλάμε για "πινελιές" που θα μπουν στην άμυνα. Μιλάμε για σοβαρό πλάνο που θα πρέπει να δουλευτεί για καιρό στις προπονήσεις. Ο Κούπερ χρειάστηκε περί τα 2/3 της προετοιμασίας για να κτίσει την ομάδα όπως ήθελε. Εμείς ούτε Κούπερ έχουμε, ούτε τον χρόνο. Είναι λοιπόν "άδικο" για τους παίκτες να ζητάμε από μόνοι τους αυτοί να σταθούν σωστά στα μετόπισθεν. (Εδώ με τον Κουέστα, Ροζ δεξιά, Ντάτκοβιτς και Δεληζήση η άμυνα μας κραύγαζε για μπαλώματα από παντού). 

Συμφωνώ για το ύψος του (αν και οι ψηλοί είναι ευάλωτοι στα συρτά σουτ κι εδώ ο Κουέστα αποτελεί εξαίρεση θα έλεγα) κι αυτό είναι και το δικό μου ερωτηματικό: Με 1,79 προς τι όλη αυτή η βιάση για εξόδους; Όταν ο Κουέστα του 1,93 δεν τα καταφέρνει; (Υπερβάλλον ενθουσιασμός θα έλεγα εγώ. Αλλά και αρκετή δόση σιγουριάς στον εαυτό του που, εμένα τουλάχιστον, μου άρεσε).

Φυσικά εμείς κρίνουμε τους παίκτες από το γήπεδο και αυτοί που τους γυμνάζουν ξέρουν από πρώτο χέρι τα προσόντα τους κι αυτό που εκτιμούν είναι το καλύτερο για την ομάδα. Συνεπώς εγώ δεν θα πάρω θέση να πω ποιος είναι καλύτερος από τον άλλο, γιατί βρίσκω πως έχουμε 2 τερματοφύλακες που έχουν τα μείον και τα συν τους. Κατά περίσταση λοιπόν ο κόουτς έχει την πολυτέλεια να επιλέξει τον καταλληλότερο για το πλάνο του σε ένα συγκεκριμένο αγώνα. Με αυτό το σκεφτικό, συμφωνώ με την απόφαση του Μάντζιου να βάλει το Μπουσέ με τον ΠΑΟ, αφού ο ψηλός τους φορ, Μακέντα ήταν εκτός αρχικής 11άδας, και οι πράσινοι δεν είχαν ψηλά κορμιά. Έτσι, ο Μάντζιος δείχνει πως ξεκίνησε ήδη ένα εκτεταμένο ροτέισον στην ομάδα, που θα βελτιώσει τόσο τον ανταγωνισμό των παικτών, όσο και να σταματήσει τα σκαμπανεβάσματα της ομάδας και να της δώσει σταθερότητα στην απόδοση της.

 

Link to comment
Share on other sites

Αυτό δεν δόθηκε τίποτε! Ούτε καν φάουλ, ενώ κατά την κρίση του διαιτητή επισύρεται και κάρτα, είτε κίτρινη είτε κόκκινη. Και δεν μιλάμε για φάση που ξέφυγε από το VAR, καθώς το βίντεο ξεμπροστάζει τους varίστες για το πως αντιμετώπισαν τη φάση!

 

Edited by Emperor
  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...