Jump to content
Phantis Forums

Panathinaikos – Aris (Sunday 4 October 16:00 EET, Olympic Stadium, Athens)


almand

Recommended Posts

Παναθηναϊκός – Άρης (Κυριακή 4 Οκτωβρίου 16:00, ΟΑΚΑ)

Την Κυριακή έχουμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνουμε από τώρα το άλμα Ευρώπης που θέλουμε. Γιατί μια πιθανή νίκη σε βάρος του ανέτοιμου ΠΑΟ αυτής της περιόδου θα μας πάει στο +9 βαθμούς για τη διεκδίκηση της 4ης θέσης από τον κυριότερο αντίπαλο μας. Κάτι που στη θεωρία φαντάζει μεν αρκετά πιθανό, αλλά στη πράξη εμένα τουλάχιστον με κάνει να έχω τις επιφυλάξεις μου. Γιατί δείξαμε κακή νοοτροπία και προσέγγιση στους μέχρι τώρα αγώνες μας κι αυτά δεν δείχνουυν καθόλου εύκολο ένα θετικό αποτέλεσμα. Πρώτο παράδειγμα που μας λείπει είναι η κατασκοπία του αντιπάλου. Από ανύπαρκτη έως ελάχιστη σε μας. Αγνοούσαμε εντελώς την Κοβαλίβκα και τον ΠΑΣ κι είδαμε τα αποτελέσματα. Υποτιμήσαμε τη Νάουσα, τον Πανσερραϊκό, δεν μπήκαμε καν στο κόπο να δουλέψουμε στις αδυναμίες του αντιπάλου, οπότε ήταν επόμενο να τα βρούμε μπαστούνια απέναντι τους. Ευτυχώς για τη περίσταση δούλεψαν κάποιες μονάδες και πήραμε τη νίκη. Μόνο με τη Σάλκε δείξαμε αξιοπρέπεια κι αυτό γιατί την γνώριζε ο Ένινγκ. Συνεπώς δεν είναι καθόλου τυχαίο για μένα το γεγονός που σπαταλάμε ένα ημίχρονο για να μάθουμε τον αντίπαλο πηγαίνοντας στο 2ο συνήθως πίσω στο σκορ. Και να είμαστε ικανοποιημένοι που δεν χάσαμε. Όλα αυτά βαραίνουν το τεχνικό επιτελείο. Τον Τερζή εν προκειμένω. (Δεν πάει ο νους μου σε άλλον αφού όλο το τεχνικό επιτελείο μας δεν μαζεύουν παραπάνω άτομα από «τρεις κι ο κούκος». Δεν μιλώ για φροντιστές και γυμναστές, αλλά για βοηθούς προπονητή κλπ). Κι είναι ίσως ένας λόγος αυτός που φτάσαμε στον Μάντζιο, που γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα.

Την γνωρίζει όμως;  Το ματς της Κυριακής θα μας δείξει πόσο λίγος ή επαρκής είναι για το τιμόνι της ομάδας.

Είδα τον ΠΑΟ με την ΑΕΛ για ένα 20λεπτο περίπου. Από περιέργεια πιο πολύ να μου λυθούν κάποια ερωτηματικά μου για το 1-0 που κερδίζει ή χάνει τα ματς. Ποια σχέση υπάρχει μεταξύ του περσινού και του φετινού ΠΑΟ; Ήταν μάλλον αρκετά για να εξαχθεί ένα συμπέρασμα. Πως η ομάδα φέτος είναι προβλέψιμη σε ένα μεγάλο βαθμό. Η ΑΕΛ τον μελέτησε και τον κτύπησε εκεί που πονούσε, δλδ στην αριστερή πτέρυγα, από όπου απουσιάζει πλέον ο Ινσούα που ήταν ένα από τα καλύτερα χαρτιά τους. Οπότε το γκολ για την ΑΕΛ κάποια στιγμή θα έφτανε όπως κι έγινε έστω κι αργά. Τόσο απλά, τόσο εύκολα, όταν το ποδόσφαιρο παίζεται έξυπνα. Ακριβώς αυτό που ψάχνουμε κι εμείς.

Με αυτά δείχνω πως τη διάταξη στο γήπεδο την δείχνει ο αντίπαλος και η στρατηγική που θα ακολουθήσεις, όταν γνωρίζεις τον αντίπαλο. Αν είσαι η Μπαρτσελόνα δεν σε νοιάζει, παρατάσσεις τους παίκτες σου εκεί που ξέρουν να παίζουν τόπι και δεν σκας.

Επειδή όμως δεν είμαστε Μπάρτσα, αλλά Άρης, η ομάδα που ανασταίνει και τους πεθαμένους, ας διδαχτούμε τουλάχιστον από τα λάθη μας.

1 Μάθε τον αντίπαλο. 2 Κτύπα τον στην αδυναμία του. 3 Πάρε το ματς. 4 Game over. Ματ σε τέσσερις κινήσεις.

Κάπου εδώ όμως κλείνει η θεωρία και δίνει τη θέση της στη πράξη για να δούμε την ουσία των πραγμάτων. Και οι δύο ομάδες υστερούν. Κι εμείς ίσως λίγο παραπάνω αν δεν θέλουμε να μας ξεγελά η βαθμολογική μας θέση στον πίνακα. Υστερούμε στην άμυνα και στο κέντρο. Ο ΠΑΟ υστερεί στη δημιουργία του γκολ -αλλά σε αντιστάθμισμα του εμείς παρέχουμε αφειδώς τις ευκαιρίες να το κάνει-, αφού παίζει με τον Μακένα μοναδικό φορ και αρκετούς στο κέντρο που ξέρουν να παίζουν δίχως τη μπάλα. Συνεπώς οι ομάδες δυσλειτουργούν αμφότερες. Οπότε το παιχνίδι θα πάει σε όποιον χειριστεί καλύτερα τη δυσλειτουργία της ομάδας του. Κι αυτό δίνει μικρό προβάδισμα στον Πογιάτος μάλλον παρά τον δικό μας Μάντζιο. Γιατί τα τρεξίματα δίχως τη μπάλα υπερτερούν της εμπειρίας.

Όλα όμως θα εξαρτηθούν από το πλάνο.

Με βάση όσα είδα η δική μου πρόταση πάει ως εξής:

Καταρχήν θα πρότεινα Λόπεθ στα φορ γι' αυτόν τον αγώνα. Ώστε να παίρνει επάνω του τον Βέλεθ που θα τον μαρκάρει και να τον τραβά δεξιότερα δίνοντας χώρο στους Γκάμα, Μπερτόγκλιο και στους κρυφούς επιθετικούς να σκοράρουν. Στο δεξί άκρο της επίθεσης μας, όπου πονά ο αντίπαλος πάμε αναγκαστικά σε μια λύση σαν αυτή του Μαντσίνι αφού δεν θα έχουμε τον Φέτφα που θα έκανε πιθανότατα την διαφορά από εκεί. (Επομένως μηδέν κέρδος από δεξιά, εκτός κι αν ο Σάσα ή ο Σούντγκεν βγάλουν επιθετικά στοιχεία στο παιχνίδι τους. Αλλά δεν τα έχουν, πλην κάτι γεμίσματα του Σουηδού που είναι για κλάματα).

Αφήνω τα λόγια για να πάμε σε ένα γραφικό. Μια ενδεκάδα ανάγκης.

-----------------Κουέστα---(Μπουσέ ή Μπιγιονσέ (???) --------------- 

--Σάσα---Ροζ-----Δεληζήσης------------Γκάνεα ή Ντάτκοβιτς---

----------------Τζέγκο-----------Ματίγια --------------

---Μαντσίνι-----Μπερτόγκλιο---------------Γκάμα---

---------------------Λόπεθ----------------------------------

Λέω ανάγκης γιατί δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 2 οι νεοεισερθόντες κι εγώ πάω τουλάχιστον τρεις (αφού τόσα και πιο πολλά κενά βλέπω στην ομάδα).

Γιατί δεν έχουμε έναν καλό στόπερ να γίνει η σκιά του Μακένα (δεν βλέπω κανένα από τους τρεις ικανό να το κάνει, οπότε κλίνω προς τον Δεληζήση, αφού θέλουμε τον Ροζ να προωθείται).

Ο Γκάνεα υστερεί αμυντικά όπου είναι καλύτερος ο Ντάτκοβιτς αλλά πιο βαρύς για να φτάσει σε τρεξίματα τους αντιπάλους του. Πρόβλημα έχουμε και στο δεξί άκρο όπου προτιμώ τον Σάσα από τον σουηδό. Που δίνει βοήθειες επιθετικά.

Το σχήμα ενισχύεται ανασταλτικά από τα δεξιά και έχει τον αδύναμο κρίκο του στη δημιουργία και το κομμάτι αριστερά. Νομίζω πως το κλειδί της αναμέτρησης εκτιμώ πως θα είναι η απόδοση του Ματίγια. Αν δέσει με τον Τζέγκο δίπλα του και τον "παππού" ** Γκάμα εμπρός του και τον εγγονό Γκάνεα πίσω του, το πήραμε το ματσάκι κι ίσως ευρωπαϊκό εισιτήριο από τώρα. Αν όχι θα δώσουμε το φιλί της ζωής στον Πογιάτος και τον αντίπαλο για την Ευρώπη ΠΑΟ. 

* Είδα πως ο Μάντζιος σκέφτεται τον Μπακαλιάνη δίπλα στον Ροζ και τη θεωρώ καλύτερη λύση για το μαρκάρισμα του Μακένα. Ο Δέλη είναι αργός.

Διαβάζω επίσης πως ο Σάσα μπορεί να φυλαχτεί. Κι αυτό μου δίνει ευκαιρία να ξεκαθαρίσω κάτι. Πως η δική μας πρόταση είναι εντελώς τυπική. Βασίζεται στα χαρακτηριστικά των ρόλων για την υγειή λειτουργία της ομάδας. Αλλά η εικόνα του παίκτη, η φυσική του κατάσταση και γενικά το πλάνο βαρύνουν αποκλειστικά τον κόουτς. Εμείς δεν είμαστε στο μυαλό του.

Link to comment
Share on other sites

** Αντί "παπού" διάβαζε "γερόλυκο". Το έβαλα για να φανεί η διαροφά ηλικίας Γκάμα -Γκάνεα που δείχνει και τη διαφορά εμπειρίας μεταξύ άλλων. 

Link to comment
Share on other sites

--------------------------Μπουσέ------------------ 

--Σούντγκρεν---Ροζ-----Δεληζήσης----Γκάνεα----

-----------Τζέγκο-----------Ματίγια ---------------

---Μαντσίνι---------Μπερτόγκλιο---------Γκάμα---

---------------------Λόπεθ---------------------------

Η δική μου άποψη. Ματίγια πολύ βαρύς, πολύ κουρασμένος.... Ντάτκο δεν πείθει. 

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ ότι το παιχνίδι είναι σημαντικό, καθότι ο αντίπαλος είναι βασικός ανταγωνιστής για την 4η θέση, αλλά από τώρα δεν θα κριθεί τίποτε. Είναι μόλις 4η αγωνιστική, έχουμε ολόκληρο πρωτάθλημα μπροστά μας και φυσικά και τα play offs. Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, προσωπικά όμως περισσότερο με ενδιαφέρει να δω την ομάδα να παίζει σωστά, να έχει συνοχή, να βγάζει αυτοματισμούς, παρά το αποτέλεσμα αυτό καθεαυτό.

Σε ότι αφορά τη σύνθεση, αν ο Sundgren είναι σε καλή κατάσταση, τον προτιμώ κι εγώ από τις άλλες επιλογές. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το αριστερό μπακ, ίσως ο Sasha είναι πιο χρήσιμος εκεί. Στα σέντερ μπακ δεν νομίζω ότι ο Μάντζιος θα ρισκάρει να παίξει με κάποιο δίδυμο που δεν έχει ξαναπαίξει μαζί. Μεσοεπιθετικά συμφωνώ και με τους δυο σας, αυτή είναι η ορθολογική διάταξη και επιλογή παικτών.

Τέλος, ο Μάντζιος είναι νωρίς για να κριθεί, έχει 10 μέρες στην ομάδα και χρειάζεται πίστωση χρόνου.

Link to comment
Share on other sites

  • Lazarus changed the title to Panathinaikos – Aris (Sunday 4 October 16:00 EET, Olympic Stadium, Athens)

Έχουμε εμείς τα θέματα μας (ουκ ολίγα), αλλά και ο Παναθηναϊκός έχει προβλήματα, ίσως και μεγαλύτερα. Έχουν τεράστια εσωστρέφεια και τους έχει πιάσει μια καταστροφολογία άνευ προηγουμένου. Αυτό έχει περάσει και στην ομάδα και θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Αν καταφέρουμε και σκοράρουμε πρώτοι, το βάρος στα πόδια των αντιπάλων θα είναι πολύ μεγάλο.

Link to comment
Share on other sites

Τα γήπεδα δίχως κόσμο αλλάζουν κατά πολύ τα δεδομένα. Χάνεται το πλεονέκτημα της έδρας και οι ομάδες διεκδικούν τη νίκη με ίσους όρους, έστω και θεωρητικά.

Αυτό μοιάζει να είναι καλό για μας, αφού ο αγωνιστικός χώρος βοηθά τις ομάδες που παίζουν δημιουργικό ποδόσφαιρο, από την άλλη όμως το ότι αγωνιζόμαστε και πάλι μεσημεριάτικα στις 4:00 χαλάει την αίσθηση του ντέρμπι και κάνει τους παίκτες να προσεγγίζουν το παιχνίδι σαν αγγαρεία, κι όχι ως επίσημο ματς. Κι αυτό θα έλεγα πως πάλι υπέρ ημών είναι γιατί στη παρούσα φάση ο ΠΑΟ καίγεται για τους βαθμούς που δεν είναι σε καλό φεγγάρι.

Εγώ αισιοδοξώ για ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά σαν διαίσθηση. Κι όχι γιατί συντρέχουν βάσιμοι λόγοι που να το στηρίζουν.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνω πρόβλεψη για αυτό το παιχνίδι, δεν ξέρω τι να περιμένω ούτε από τον Άρη ούτε από τον Παναθηναϊκό. Αν ήταν οπωσδήποτε να ποντάρω σε κάποιο αποτέλεσμα θα έλεγα 1-1.

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, almand said:

Τα γήπεδα δίχως κόσμο αλλάζουν κατά πολύ τα δεδομένα. Χάνεται το πλεονέκτημα της έδρας και οι ομάδες διεκδικούν τη νίκη με ίσους όρους, έστω και θεωρητικά.

Εν προκειμένω, ο Άρης είναι από τους πιο χαμένους. Πέραν από τα έσοδα των εισιτηρίων στα εντός, το Χαριλάου είναι από τις πιο πιεστικές έδρες.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Aν μιλούσαμε για μια φυσιολογική ομάδα 0.0000001%. Αλλά επειδή μιλάμε για εμάς όπου και τα απίθανα είναι απολύτως ...φυσιολογικά το ποσοστό ανεβαίνει στα 20% (σαν αλλαγή όμως. Είπαμε, αλλά όχι και έτσι...). Φυσικά ούτε δελτίο τον βγάλαμε ακόμη αλλά μερικοί βιάζονται να το κάνουν κι αυτό και να τον πλασσάρουν στην 11άδα σαν να μην έλλειψε ούτε μια μέρα από την ομάδα. Τόσο χάλια μιλάμε...

Αν ο Μάντζιος τον βάλει γιατί μπορεί να βιάζεται ο Καρυπίδης, τότε πολύ σύντομα θα παίρνει και ...χαρτάκι από τον πρόεδρο μας.

Το πρώτο ποσοστό πάει μόνο για την απίθανη περίπτωση πως το παιχνίδι μας του ταιριάζει, πως έχει τα πνευμόνια να το κάνει και πως σε μια προπόνηση κατάφερε το αδιανόητο. Να βρει τη χημεία με τους συμπαίκτες του!!! 🤣😂😍 

Link to comment
Share on other sites

Ναι, Ανδρέα, λογικά (στη λογική του παραλόγου του Άρη) αυτό περιμένω κι εγώ ότι θα γίνει. Θα μπει αλλαγή στο β'.

ΥΓ. Πέραν όμως του ματς με ΠΑΟ, κόντρα στο γενικό κλίμα εγώ ακόμη κρατάω μικρό καλάθι για τον Mateo. Θα περιμένω να τον δω στο χορτάρι και μετά θα βγάλω συμπέρασμα κατά πόσο θα συνεισφέρει στην ομάδα.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Emperor said:

Ναι, Ανδρέα, λογικά (στη λογική του παραλόγου του Άρη) αυτό περιμένω κι εγώ ότι θα γίνει. Θα μπει αλλαγή στο β'.

ΥΓ. Πέραν όμως του ματς με ΠΑΟ, κόντρα στο γενικό κλίμα εγώ ακόμη κρατάω μικρό καλάθι για τον Mateo. Θα περιμένω να τον δω στο χορτάρι και μετά θα βγάλω συμπέρασμα κατά πόσο θα συνεισφέρει στην ομάδα.

Μικρό καλάθι κρατούσα κι εγώ. Ήταν άλλωστε και ο λόγος που δεν ανάρτησα την ανακοίνωση του. Είναι από τους παίκτες που γουστάρω ιδιαίτερα κι, αν ερχόταν πέρσι θα έλεγα πως θα ήταν μια καινούργια περίπτωση Κόκε για μας. Όσο τραβηγμένο κι αν ακούγεται αυτό. (Γιατί μεσολάβησαν πολλά. Το χρήμα, οι βρώμικες κομπίνες κι ότι άλλο απαξιώνει ένα παίκτη).

Δεν πλέκουμε όμως το εγκώμιο του παίκτη σε αυτό το τόπικ. Απλά είναι πολλές προσδοκίες μας από αυτόν και είναι δύσκολο να πει κανείς πως είναι απόλυτα έτοιμος να ανταποκριθεί.

Ωστόσο θα τον ρίξουν από νωρίς στα βαθιά κι εύχομαι να κολυμπήσει. Μπαλίτσα ξέρει, αγαπά την ομάδα, βγάζει πάθος στο γήπεδο και θα τα βρει γρήγορα με ένα σωρό ισπανόφωνους γύρω του. Εύχομαι, όχι μόνο να μπει την Κυριακή, αλλά να το καρφώσει κιόλας... Να βγάλουμε από μέσα μας όσο τρέλλα δεν μας βγήκε από την αφλογιστία μεγαλόσχημων παικταράδων που φόρεσαν τη φανέλα μας.

  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

Ο Άκης Μάντζιος επέλεξε τους εξής έντεκα ποδοσφαιριστές για το σημερινό ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ:

Μπουσέ, Σάκιτς, Ροζ, Δεληζήσης, Γκάνεα, Ματίγια, Τζέγκο, Μαντσίνι, Γκάμα, Μπερτόγλιο, Λόπεθ.

Στο τέρμα ο Μπουσέ, με τον Σάκιτς δεξιά στην άμυνα, αριστερά τον Γκάνεα και στο κέντρο τους Δεληζήση και Ροζ. Στα χαφ, στο 4-2-3-1, του Άρη ο Ματίγια με τον Τζέγκο.

Δεξιά στην επίθεση ο Μαντσίνι, αριστερά ο Μπερτόγλιο με τον Γκάμα πίσω από τον Λόπεθ.

  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό το τελευταίο, αν το δούμε και στην πράξη, είμαι περίεργος να δω πως θα λειτουργήσει.

Κατά τα άλλα, είναι ενδιαφέρον αν θα δώσουμε χώρο στον Παναθηναϊκό ή θα προσπαθήσουμε να πάρουμε την κατοχή.

Edited by Emperor
Link to comment
Share on other sites

The biggest problem of Panathinaikos is a probable lack of team chemistry since a lot of changes I saw here, from integration of Spani-latino core players to certain nearoi taking place and playing as well. It's not easy to be a PAO fan these days, as much as hasn't been easy to be an Aris fan of course.

Usually, a more less mature tactical game in first half, apart from first and last several minutes of first half when we almost conceded, but also a referee did his best to almost punish us with a concede. If that, on Gama, wasn't a foul, then I don't know what is it.

 

  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

0-1 ημίχρονο. Είμασταν πιο επιθετικοί και θα ήθελα ένα δεύτερο γκολ γρήγορα με εκείνο το πρώτο, δεν ήρθε. Ελπίζω να έρθει στο 2ο.

Πίστευα για τον Μαντσίνι πως θα το πετύχει κι αν ήταν λιγότερο ενθουσιώδης ίσως και έβαζε και την πρώτη ευκαιρία που του δόθηκε.

Ο Ματίγια νομίζω πως είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ομάδα μας. Παίζει έξυπνα τις αλληλοκαλύψεις στη διάταξη του Μάντζιου. Εμπρός από τον Τζέγκο και συχνά πίσω από τον ανέτοιμο Σάκιτς όταν προωθείται.

Ο ΠΑΟ τα βρίσκει μπαστούνια από τον άξονα όπου ο Μπερτόλιο, Ματίγια και Τζέγκο δεν αφήνουν χώρους και ότι καλό κάνει αρχίζει από τα πλάγια. Είδαμε πως η πίεση ψηλά έφερε αποτελέσματα από τον Γκάνεα αρχικά, αλλά καθυστερεί ο νεαρός να γυρίσει στην άμυνα του. Όπως και ο Σάκιτς. Ο Γκάμα θα ανέβει μάλλον στο 2ο και πιστεύω πως θα έχει συμμετοχή στις τελικές εκτελέσεις. Δεν πρέπει όμως να επαναπαυόμαστε. Θέλουμε κι άλλο(α) γκολ.  

  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...