Jump to content
Phantis Forums

Aris - Lamia (Friday, 11 September, 18:15 EET)


Emperor

Recommended Posts

Just now, Emperor said:

Το ματς γύρισε διότι η Λαμία οπισθοχώρησε, κι έτσι το βασικό μας μειονέκτημα (μακριά οι γραμμές) εξαλείφθηκε από σπόντα.

Κλασσικές κομπλεξικές ελληνικές ομάδες...

  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

ΟΚ, το ματς έληξε αλλά οφείλουμε να δούμε σε βάθος και άμεσα τι πήγε λάθος. Γιατί τυχόν αποκλεισμός την Πέμπτη θα ήταν καταστροφική για τη φετινή πορεία της ομάδας.

Στο πρώτο που πάει ο νους μας είναι το σχήμα του πρώτου 50λεπτου. Εφιαλτικό για μένα και αδικαιολόγητο για τον προπονητή. Γιατί 4-3-3 με τον μεσαίο παίκτη του άξονα στην πρώτη μπαλιά αφήνει αβυσσαλέα κενά στους 2 άλλους. Τον Σάσα και τον Τζέγκο εν προκειμένω. Κάκιστος ο πρώτος, φιλότιμος ο 2ος αλλά δεν δημιουργούν.

Αυτό το είδε ο Ένιγκ και για ΠΡΩΤΗ φορά από όσο θυμάμαι έκανε δύο αλλαγές πριν το 55', οι οποίες άλλαξαν το παιχνίδι. Έβγαλε τον ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ Σάκιτς, έβαλε τον Ροζ στη θέση που τον κάνει περιζήτητο κι επιτέλους δούλεψε η δεξιά πτέρυγα άμεσα. Έβγαλε και τον Ματίγια κι επιτέλους οι γραμμές ήρθαν κοντύτερα και βρέθηκαν οι Σάσα και Τζέγκο (ρίσκο που πέτυχε βέβαια αφού δεν τους δει μαζί).

Από κει και πέρα ο Σάσα μεταμορθώθηκε. Ήρθε κοντύτερα με τον Τζέγκο κι έβγαζε δημιουργικά προσόντα 8αριού αλλά και κρυφού αμυντικού. Ο Ροζ ανέβαινε κι έκανε την υπεραριθμία και ψιλοδημιουργήθηκαν ευκαιρίες. Η κεφαλιά του Λόπεθ ίσως και να αποδεικτεί η καθοριστικότερη της χρονιάς. Γιατί ανέβασε τη ψυχολογία όλης της ομάδας. Τα γκολ θα μπορούσαν να ήσαν και 5 αν προσέχαμε κάπως από το ...πουθενά. Βέβαια έπαιξε σε αυτό ρόλο η είσοδος του Μπτρτόγλιο αντί του Μαντσίνι -κακώς για μένα-, ο οποίος κέρδισε το πέναλντι κι έβγαλε και το γκολ. 

Φυσικά αυτά δεν μας έκαναν ομάδα, αλλά ένα θετικό αποτέλεσμα το πήραμε και το κυριότερο ψυχολογία.

Τώρα ιδού το "έγκλημα". Επιμένεις ρε φιλαράκι σε ένα σχήμα που δεν δουλεύτηκε (από όλους έστω), είδες που δεν περπατάει και το ξεκινάς στα επίσημα; Πόσο καλύτερο θα φαινόταν αν έκανες το αυτονόητο. Να ξεκινήσεις με 4-2-3-1 να πετύχεις 2 γκολ διαφορά και μετά το γυρνάς εκ του ασφαλούς στο 4-3-3. Γιατί απλώνεις το παιχνίδι με το σκορ υπέρ σου κι όχι όταν το κυνηγάς. Αλλά κι έτσι να είναι έχεις τις μονάδες για να το κάνουν; Όχι. Τότε;

Μπράβο λοιπόν για την διπλή αλλαγή, μπράβο και στο Μπακαλιάνη (ο Ντάτκοβιτς δεν μου άρεσε) οπότε πίσω η ομάδα ΕΙΝΑΙ ΤΡΥΠΑ. Ας το έχουμε υπόψη μας.

Για το Σάκιτς δεν θα πω κάτι. Ο Σούγκρεν καλύτερος ήταν. Μπακ που δεν κατεβαίνει δεν κάνει για το 4-3-3. Κι επιπλέον ο αντίπαλος του τον περνούσε με κλειστά μάτια. 

Δλδ, ούτε λίγο, ούτε πολύ η δεξιά πλευρά ήταν "νεκρή", ο άξονας ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ, και κάποιοι έψαχναν να καταλάβουν τι ακριβώς θα έπρεπε να κάνουν. Ήρθαν οι γραμμές κοντύτερα κι όλα λειτούργησαν. Τζέγκο και Μαντσίνι οι μόνοι που ίδρωσαν τη φανέλα και στο τελευταίο ημιωρο ο Μπερτόλιο διακρίθηκε έστω και σε λάθος θέση (αφήνοντας κενά στον άξονα).

Εμ, τούτο δεν είναι πλάνο. Εϊναι σύνθεση ανάγκης που ευτυχώς μας βγήκε.

ΥΓ. Τους βαθμούς τους πήραμε, αλλά τούτο που είδαμε δεν ξεχνιέται!!! Χώρια που η Λαμία, λέει, πως έχει παράποντα από τη διαιτησία!!! Το είδαμε κι αυτό.

 

  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Mitsos said:

All is well that ends well.  Hats off to the players and especially coach Oenning for making the proper corrections. 

 

Αναγνωρίζω ότι είδε, έστω και αργά τα προβλήματα που ο ίδιος δημιούργησε με το σχήμα (πολύ καλά τα περιγράφει παραπάνω ο Ανδρέας) και, σε συνάρτηση με την οπισθοχώρηση της Λαμίας πήραμε μια μάλλον ανέλπιστη νίκη.

Προσωπικά θεωρώ ότι ως μονάδες η ομάδα είναι καλύτερη από πέρσι. Επίσης, σε αρκετές θέσεις υπάρχουν επιπλέον επιλογές. Άρα αυτό που μένει στον Ένινγκ είναι να δουλέψει το σύστημα που μας ταιριάζει περισσότερο (4-2-3-1), βάζοντας τους παίκτες στις φυσικές τους θέσεις και αξιοποιώντας περισσότερους παίκτες από πέρσι.

Link to comment
Share on other sites

@Emperor, why are you posting at this hour?  Did you have some skordalia that has caused heart burn?

As far as I know, and please correct me if I'm wrong, the decision to play the 4-3-3 was not Oenning's alone.  Haristeas was very much apart of the plan and he signed the players he did with that in mind.  If that is what they would like to see Aris playing, not only this year but in the future as well, then you cannot abandon it after 4 friendly games.  Personally, I don't like it, but if that is what they want to try then I have no choice but to hope it works or be shelved if the men in charge decide it's not working.  

I don't know if the player quality is better this year but the quantity definitely is.  I was very pleased to see Lopez and Bertoglio score in there first official game as well as seeing the youngster Bagalianis trusted and given significant minutes.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με το Δημήτρη σε κάποια πράγματα. Ναι, η ομάδα έχει βάθος στο πάγκο κι αυτό είναι ίσως το καλύτερο νέο μέχρι τώρα. Πέρσι το να άφηνες στο πάγκο τον Ματίγια ήταν αδιανόητο. Φέτος αποδείχτηκε σωτήριο (!!!). Χωρίς καμιά διάθεση να μειώσω την αξία του παίκτη. Απλά εκεί που τον έβαλαν δεν κάνει. 

Το δεύτερο είναι πως ξεκόλλησε κάπως ο γερμανός από τις εμμονές του στους ίδιους 11 που τους έβγαλε το λάδι πέρσι. Εγώ αυτό αποκόμισα με την αλλαγή Ματίγια.

Ένα τρίτο επίσης είναι πως κάποιοι από τους καινούργιους παίκτες ίσως και να αποδειχτούν θησαυρός. Και δεν αναφέρομαι στον Τζέγκο και τον Μπερτόγλιο, αλλά και στον νεαρό Μπακαλιάνη που από τα περσινά πλέι οφ έδειξε πως μπορούμε να υπολογίζουμε σε αυτόν. Αντικαθιστώντας τον Δεληζήση που ακόμη είναι χρήσιμος. (Αν και το κενό ενός καλού στόπερ είναι εμφανέστατο. Ο Ντάτκοβιτς δεν είναι Βέλεθ κι ας τον πήραμε για τέτοιον). Εγώ πιστεύω όμως και στον άλλο νεαρό τον "Φελαϊνί" -δεν θυμάμαι το όνομα του- ο οποίος έχει 2 ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ στοιχεία. Ξεμαρκάρεται ευκολα και κινείται εξαιρετικά δίχως τη μπάλα. Πιο πολύ όμως τους κάνει χρήσιμους το γεγονός πως μας λείπει η δημιουργία μεσοεπιθετικά. 

Πάμε στο άλλο. Κι αυτό σωστό που λέει ο Μήτσος. Δεν μπορούμε να κλαιγόμαστε για τις δικές μας ...επιλογές. Σίγουρα. Κι ο Σάκιτς που διάξεξαν είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. (Δεν τον είδα πολύ, αλλά δεν κάνει για 4-3-3. Ίσως για 3-5-2 ή άλλο πράγμα ναι. 

Και με αυτό μπαίνουμε στο χώρο ευθύνης του Ένινγκ-Χαριστέα κλπ. Το 4-3-3 θέλει τρέξιμο, αλληλοκαλύψεις, χημεία παικτών κι ένα σωρό άλλα. Δεν κτυπάς το ραβδάκι κι ομάδα αλλάζει άμεσα. Θέλει παίκτες, παιχνίδια, θέλει χρόνο και λοιπά. (Οπότε αποδίδει μετά από ένα-δύο ...χρόνια). Συνεπώς δεν είμαστε σε αυτή την πραγματικότητα. (Ούτε καν στην μετάβαση μας προς τα εκεί, αν θέλετε τη γνώμη μου...). Θέλει μονάδες με υψηλό ποδοσφαιρικό IQ και έναν να συντονίζειτ την ορχήστρα. Το είδατε εσείς αυτό; Ακόμη ψάχνουμε κάποιον στον άξονα να δημιουργεί.

Το 4-3-3 ή παίζεται σε ευθεία γραμμή (για να είναι κοντά οι παίκτες), ή στα στόπερ ο ανασταλτικός με δύο δημιουργικούς μπροστά του. Υπό την προυπόθεση πως αυτοί ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ο ένας με τον άλλο. Κι αυτό αναγκάζει τους δύο ακραίους στην άμυνα να καλύψουν τα κενά που αφήνουν οι μέσοι. Το ίδιο και τα δύο εξτρέμ. Κάτι που γυρνάει σε 3-5-3. Στην τριπλέτα τέλος, των επιθετικών, δεν υπάρχει ο ρόλος του φουνταριστού. Και οι τρεις "ταϊζονται" από τους μέσους. Αυτό δεν το είδαμε σε κανένα από τα φιλικά, ούτε και χθες.

Αντίθετα είδαμε τον Λόπεθ στα φιλικά σαν φουνταριστό και δεν μας άρεσε. Είδαμε 2 ανασταλτικούς σε δημιουργικό ρόλο κι η ομάδα ήταν για κλάματα. Για να μη συνεχίσω, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΕΣ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΙΣΤΗ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥΣ στο γήπεδο.  Συνεπώς ευθύνη του γερμανού. Συμπέρασμα δεύτερο: Ούτε η διάταξη είναι λάθος -κι ας αντιφάσκω-, λάθος είναι οι ρόλοι που δόθηκαν στις μονάδες. Κι αυτό ευθύνη του γερμανού. Ο ίδιος Σάκιτς να δείτε που αύριο-μεθαύριο θα είναι καλός. Ο ίδιος Ματίγια το ίδιο. Γιατί; Μα επειδή η διάταξη θα είναι πιο ορθολογική. Όταν υπάρχει το ποδοσφαιρικό IQ στους παίκτες και το  4-3-3 δουλεύει μια χαρά, και μπορεί να εναλλάσεται εύκολα είτε σε 4-2-3-1, είτε σε 3-5-3, ακόμη και 4-4-2. Εχθές για παράδειγμα βρεθήκαμε να παίζουμε με 2 φορ και τους δημιουργικούς στα ...άκρα.

Πού θα τα ξαναδούμε αυτά;

Link to comment
Share on other sites

@almand I agree with your last comment, ultimately players make the team and not the system.  However, I still insist that Aris needs more creative players in order to break down teams that will park the bus when playing at Vikelidis.  While we all speak of formation change being responsible for the victory yesterday let's keep in mind that the two goals that gave Aris the lead came off of set pieces and not during the run of play.  The 3rd goal was nice but came during garbage time when all of Lamia was up looking for an equalizer.  Outside of Gama and Fetfa, and time will show of course, I don't know that we have players that can do that.  I am encouraged by Bertoglio and impressed with Mancini's heart and effort but I'm not sure if they have the one on one ability to penetrate.

Link to comment
Share on other sites

@Mitsos he corrected his own self inflicted mistakes. I personally predicted the mistakes that he would make. And I was correct, not that it's rocket science if Im honest.... And in fact gave him more credit than he actually deserves by posting a line up with Lopez as CF. You can never underestimate the stupidity and ignorance of this guy.... A coach with glaringly obvious shortcomings, painful to watch really...

Edited by ukworm
Link to comment
Share on other sites

Ναι, Mitso, αυτό επισημαίνω κι εγώ. Οι δημιουργικοί παίκτες που μας λείπουν. Ωστόσο η διάταξη και οι ρόλοι των μονάδως βαραίνει τον προπονητή. Και δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια των πειραμάτων. Σε 4 μέρες αρχίζουν οι ευρ. υποχρεώσεις μας και το μπάτζετ δεν επιτρέπει στραβοπατήματα. 

Σωστά το είπες πως τα 2 πρώτα γκολ ήρθαν από στημένες φάσεις (για μένα σετ παιχνίδι είναι αυτό που παίζεται βάσει σχεδίου). Φάσεις τις οποίες δουλέψαμε στις προπονήσεις!!! (Μικρή ένσταση το κερδισμένο πέναλτι από το Μπερτόγλιο. Κατά το ήμισυ αυτός το πέτυχε και με την ευκαιρία να τονίσουμε κάτι. Πως ουσιαστικά βρέθηκε δεξιά και ΜΕΣΑ στην περιοχή, ενώ η διάταξη τον θέλει αριστερά. Κι αυτό δείχνει στοιχεία καθαρόαιμου επιθετικού με έμφαση στο ελεύθερο παιχνίδι. Τέτοιο δεν έχει η 11άδα. Πιο σωστά 2 τέτοιους μεσοεπιθετικούς και άλλους δύο επιθετικούς για ένα σωστό 4-3-3.) Εγώ με τέτοια γκολ θα χαιρόμουνα κι όχι από στημένα (αν και δεν με χαλούν αφού δίνουν πόντους).

Το τρίτο γκολ όμως, είναι για σεμινάριο. Κυρίως η ασσίστ του Γκάμα, με ασύλληπτο φάλτσο για να πάει εκεί που πρέπει. Ναι, το να μαζεύεις τα "σκουπίδια" όπως λένε στο μπάσκετ, είναι σημαντικό. Ανώτερο όμως είναι πώς θα το αξιοποιήσεις αυτό. Αξίζει να επισημάνουμε κι έδώ κάτι σπουδαίο. Ο φορ είναι πίσω στην άμυνα, ο Γκάμα λίγο έξω από την δική μας περιοχή και ξεχασμένος και μόνος ο Μπερτόγλιο που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.  Αλλά ήταν πάλι δεξιά και εκεί που έπρεπε για να το βάλει. -Κι αυτό δεν είναι εύκολο. Αφού και ο Φέτφα βρέθηκε 2 φορές μόνος με τον τέρμα αλλά δεν λειτούργησε με καθαρό μυαλό-. Με αυτά θέλω να πω πως η διάταξη στο γήπεδο είναι ενδεικτική στο μοντέρνο ποδόσφαιρο. Δεν ήταν απείθαρχος ο αριστερός εξτρέμ, απλά τον ελεύθερο παίκτη δεν τον δεσμεύει ο ρόλος του, αλλά τον απελευθερώνει. Να βρεθεί ελεύθερος εκεί που πάει η μπάλα και να κάνει αυτό που πρέπει. Και με την ασσίστ του Γκάμα μου δίνεις πάσα να πάρω θέση σε ένα παλιό μου δίλλημμα:

Ναι, προτιμώ ένα 34+ Γκάμα βασικό στην ομάδα από ένα άπειρο νεαρότερο παίκτη. Γιατί στα 90 λεπτά θα βγάλει 5 μπαλιές, 3 σουτ, 1 ασσίστ κι ένα γκολ κι ας είναι χαμένος για καμιά ώρα, από το να έχεις ένα φιλότιμο παικτάκι που τρέχει πάνω-κάτω αλλά πέρα από 10-20 πασούλες δεν είναι απειλή για την εστία.

Το σημαντικό είναι ο παίκτης να παίρνει το παιχνίδι επάνω του. Να έχει πρωτοβουλία, το να εμπνέει τους άλλους. Κι η ομάδα εχθές έδειξε πως έχει "ομαδικότητα". Ξεχασμένη για μια ώρα περίπου, ξύπνησε ολόκληρη μόλις κάποιος έριξε τη σπίθα. 

  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

@ukwormonce again, the brass decided this is what they want going forward, so it is not his mistake.  His job is to try and make the system work, if that's possible of course.  In order to do so you need to keep making adjustments until you either learn it or decide it's not for you.  After the mistakes in the Volos friendly it was imperative that they play it again after talking about it at practice this week.  Lamia had some chances but nothing like what Volos had, so you keep working at it.  The goal Lamia scored came off a poorly taken Corner Kick and a bad read by an individual (Matilla).  Teams had the same breakaway opportunities last year and we didn't play the 4-3-3.  

Link to comment
Share on other sites

Μα δεν μπορούμε να του λέμε και μπράβο επειδή διόρθωσε τα δικά του προφανή λάθη.

Έπαιξε χαλια με το Βόλο, όλοι είδαμε οτι δε ρολαρει τιποτα.. Δεν είναι ότι έγιναν 2-3 λάθη, η ομάδα ήταν τραγική. Και ξεκινάς ρε φίλε επίσημο ματς όπως με το Βόλο;;

Πάλι καλά που ακυρώθηκε το γκολ που για μένα ήταν κανονικό.... Αλλιώς τώρα θα κλαιγαμε...

 

Και λέει και το αλλο: "μη τρελαίνεστε με τα σύστημα δείτε και την προσφορά των παιχτών του παγκου." Και ρωτάω γιατί να είναι στον πάγκο; Βλέπουμε σταθερα το Μπερτολιο να σου παίζει και να τον έχεις πάγκο, τον Σακιτς και το Ματίγια για να σε εκθέτει και να τους ξεκινάς, να ξεκινάς με Μαντσίνι φορ..και πολλά άλλα.

 

Τι να πω ρε παιδιά..... Δεν τον μπορώ αυτόν τον τύπο...

Edited by ukworm
  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει βγει ακόμη το τόπικ με την Κόλο, αλλά ρίξτε μια ματιά στο βίντεο και θα εννοήσετε γιατί επειγόμαστε να έχουμε λύσεις για το παιχνίδι. Υπόψη πως το σύστημα της είναι 4-1-4-1. Γι' αυτό και είμαστε στη τσίτα, αφού η δοκιμή με τη Λαμία έδειξε πως μέση και άμυνα έχουμε θέμα. Κι αυτοί μπροστά πετάνε.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...