Jump to content
Phantis Forums

On This Day... Related to Aris


REY

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Σεμπαστιάν «Λόκο» Αμπρέου 
Γέννηση: 17/10/1976
Θέση: Επιθετικός 
Παρουσία στον Άρη: 2009
Ο "Λόκο", τρελός, Αμπρέου, ήρθε το 2009 αλλά δυστυχώς έπαιξε σε μόλις εννέα παιχνίδια, πετυχαίνοντας πέντε γκολ. Συνέχισε στην Βραζιλιάνικη Μποταφόγκο, τον Δεκέμβριο του 2009.

https://www.transfermarkt.com/sebastian-abreu/profil/spieler/53817

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
39 minutes ago, ukworm said:

Mε συγχωρείτε ρε παιδιά.... Αλλά γκολ σαν του Κυπαρίσση μπορεί να βάλει ο Ιντέγε;;;;; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ!!!

Ρε φίλε, ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο σκέφτηκα όταν είδα το βιντεάκι!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 months later...
8 hours ago, ukworm said:

Μέσα και η αφεντιά μου!!!!  ?

Ωραίος!

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω ποτέ τα συναισθήματα που ζήσαμε όσοι είχαμε την τύχη να βρεθούμε στο 2-3 μέσα στο Vicente Calderon. Με βεβαιότητα η μεγαλύτερη νίκη ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς πρόκειται για τη μοναδική ελληνική νίκη μέσα στην Ισπανία και μάλιστα επί της κατόχου του Europa League, Ατλέτικο Μαδρίτης!

  • Like it 2
Link to comment
Share on other sites

Εγώ ήμουν στο Λεβερκούζεν, ένα παιχνίδι που το χάσαμε από γκολ του Βιτάλ στο 89ό λεπτό στις 4 Νοέμβρη, και η νίκη επί της Αθλέτικο, 1 μήνα μετά, μας έδωσε την πρόκριση όπου αντιμετωπίσαμε την Μάντσεστερ.

Εποχές δόξας, εποχές Κούπερ... Εύχομαι να είμαστε "μέσα" και στα επόμενα μεγάλα ματς που θα έρθουν!

  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
%CE%A7%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF-5-1.png
 

Σαν σήμερα, στις 16 Σεπτεμβρίου 1970, πριν από ακριβώς 50 χρόνια, ο Άρης έδινε έναν από τους πλέον αξιομνημόνευτους αγώνες της ευρωπαϊκής ιστορίας του, φιλοξενώντας την Τσέλσι για το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Μία ακόμα ιστορική αναδρομή, καθώς σαν σήμερα ο Άρης έδωσε το πρώτο του ευρωπαϊκό ματς κόντρα στην Ρόμα το 1964 (0-0), ενώ κέρδισε το 2010 την Ατλέτικο Μαδρίτης με 1-0.

Η ισοπαλία 1-1 απέναντι σε μία από τις κορυφαίες ομάδες της εποχής στην Ευρώπη, μπροστά σε τουλάχιστον 50.000 φιλάθλους, ήταν ένα επίτευγμα που ακόμα και σήμερα παραμένει ασύλληπτο.

Στη μοναδική συμμετοχή τους στον συγκεκριμένο θεσμό, οι «κίτρινοι» βρήκαν απέναντί τους τη δυσκολότερη δυνατή αντίπαλο, όπως απέδειξε και η μετέπειτα πορεία της Τσέλσι, που λίγους μήνες αργότερα αναδείχθηκε κυπελλούχος Ευρώπης κερδίζοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης στο διπλό τελικό του σταδίου Καραϊσκάκη.

Παρόλα αυτά, ο Άρης ήταν εκείνος που άξιζε τη νίκη στο Καυτανζόγλειο στάδιο, μπροστά σε πραγματική λαοθάλασσα. Οι πόρτες του σταδίου άνοιξαν από τις 17:00, τέσσερις ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης, αλλά μέχρι να δοθεί η σέντρα οι εξέδρες ήταν ασφυκτικά γεμάτες. Τα εισιτήρια που κόπηκαν ήταν 42.103 και την επομένη η εφημερίδα «Μακεδονία» έκανε λόγο για «πρωτοφανή κοσμοσυρροή» από «περίπου 50.000 θεατές»! Εκείνη τη βραδιά δημιουργήθηκε ένα ρεκόρ προσέλευσης κόσμου το οποίο παραμένει απλησίαστο μέχρι σήμερα.

Στο αγωνιστικό σκέλος, η ομάδα του Μίλοβαν Τσίριτς αποδείχθηκε ανώτερη της πολυδιαφημισμένης αντιπάλου της, η οποία πάντως είχε την ευκαιρία να προηγηθεί στο 35′ με ένα πέναλτι που αμφισβήτησαν έντονα οι γηπεδούχοι, μετά από μαρκάρισμα του Ναλμπάντη στον Μούλιγκαν. Ωστόσο, ο Χρηστίδης έπεσε στη δεξιά του γωνία και απέκρουσε την εκτέλεση του Όσγκουντ, κρατώντας το 0-0. Αμέσως μετά, η Τσέλσι έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ντέμπσεϊ που κλότσησε εν ψυχρώ τον Παπαϊωάννου και τα δεδομένα άλλαξαν…

Ο Άρης άρχισε να πιστεύει στο θαύμα, πίεσε στο ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου και άνοιξε το σκορ στο 50′ με κοντινό πλασέ του Αλεξιάδη έπειτα από σέντρα – σουτ του Κωνσταντινίδη που βρήκε στο κάθετο δοκάρι. Παρά τον ενθουσιασμό των οπαδών, όμως, οι Άγγλοι ήταν εκείνοι που πήραν την πρωτοβουλία και στο 76′ έφτασαν στην ισοφάριση με τον Χάτσινσον, έπειτα από πάσα του παρτενέρ του στην επίθεση, Όσγκουντ. Η μεγάλη ευκαιρία για να πάρουν οι «κίτρινοι» τη νίκη χάθηκε στο 81′, όταν οι Αλεξιάδης και Παπαϊωάννου βρέθηκαν μόνοι απέναντι από τον Μπονέτι αλλά την κρίσιμη στιγμή αδράνησαν. Έτσι, το 1-1 παρέμεινε μέχρι το τέλος. Κορυφαίος του γηπέδου, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ήταν ο Τάκης Λουκανίδης, σε θέση λίμπερο.

«Λυπάμαι, διότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπόρεσε να γιορτάσει απόψε μια μεγάλη νίκη. Οι παίκτες μου έπρεπε να είναι περισσότερο ψύχραιμοι μετά το 1-0. Η Τσέλσι είναι μια δυνατή ομάδα, η οποία γνωρίζει να αγωνίζεται το ίδιο καλά και με δέκα παίκτες», δήλωσε μετά τη λήξη ο προπονητής των «κίτρινων», Μίλοβαν Τσίριτς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άσοι της Τσέλσι είχαν γίνει δεκτοί από τους Θεσσαλονικείς οπαδούς με θαυμασμό -τόσο για την ποδοσφαιρική τους αξία όσο και για τα μακριά μαλλιά και το φανταχτερό ντύσιμό τους- και η διοίκηση του Άρη υποδέχθηκε την αγγλική αποστολή με κίτρινες ανθοδέσμες. Στην συνέχεια, όμως, τα σχόλια των Άγγλων δημοσιογράφων κόντεψαν να δημιουργήσουν διπλωματικό επεισόδιο… Την παραμονή της αναμέτρησης, οι Άγγλοι απεσταλμένοι σχολίαζαν ότι το χόρτο στο Καυτανζόγλειο «είναι σαν να το έχουν φυτέψει με τα χέρια, όπως τα κρεμμύδια!», ενώ στις ανταποκρίσεις τους μετά τον αγώνα χαρακτήριζαν τον Άρη ως ιδιαίτερα σκληρή ομάδα.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου του Άρη, Νίκου Καμπάνη, ο οποίος απάντησε σε οξύ ύφος.
«Είναι γνώρισμα των Άγγλων να μην θέλουν να παραδεχθούν την ήτταν των ή την ισοπαλίαν των με μια ομάδα που τόσο εχλεύασαν αμέσως μετά την κλήρωσιν. Εδώ είδαν 50.000 ζευγάρια μάτια ότι σκληροί είναι οι Άγγλοι, άλλωστε γι’ αυτό απεβλήθη και ο Ντέμπσεϋ, τον οποίο εκράτησε στο γήπεδο, παρά την εντολή του διαιτητού να φύγη από τον πάγκο των αναπληρωματικών, η παροιμιώδης φιλοξενία μας. (…) Δεν είναι και τόσο φοβεροί οι μακρυμάλληδες αριστοκράται του Λονδίνου ώστε να πτοήσουν τα λεβεντόπαιδα του Άρεως και αυτό το απέδειξαν τα παιδιά μας την Τετάρτη, που έπαιξαν τους Άγγλους ως ίσοι προς ίσους», ανέφερε επί λέξει η δήλωση του Καμπάνη, όπως φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία», στο φύλλο της 20ής Σεπτεμβρίου 1964.

Στα παραλειπόμενα της αναμέτρησης ήταν και η σύλληψη οκτώ ατόμων έξω από το Καυτανζόγλειο, για πώληση εισιτηρίων στη μαύρη αγορά.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Ούγγρος Εσμπέργκερ.
Οι συνθέσεις:
ΑΡΗΣ: Χρηστίδης, Πάλλας, Ναλμπάντης, Σπυρίδων, Λουκανίδης, Σεμερτζής, Κωνσταντινίδης, Κεραμιδάς, Αλεξιάδης, Συρόπουλος, Παπαΐωάννου.
ΤΣΕΛΣΙ: Μπονέτι, Μούλιγκαν, Χάρις, Χόλινς, Ντέμπσεϊ, Γουέμπ, Γουίλερ, Χάντσον, Όσγκουντ, Χάτσινσον, Κουκ

 

  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

Παραμονή της αναμέτρησης του Άρη με την Κόλος Κοβαλίβκα, σαν σήμερα, ο πρώτος ευρωπαϊκός αγώνας του Άρη απέναντι στην Ρόμα, πίσω στο μακρινό 1964!

Αναλυτικά:

Παντελάκος, Γριμπελάκος, Κεφαλίδης, Κεμαλίδης, Δεμίρης, Γ. Κωνσταντινίδης, Καμπουρλάζος, Σπανόπουλος, Ψηφίδης, Χατζηκώστας, Δαναμπάσης, Φιλίππου, Πανιτσίδης, Μπλέκος…

Μερικά από τα ονόματα ποδοσφαιριστών του Άρη, ο οποίος τη σεζόν 1963-64 κατέλαβε την 6η θέση του πίνακα της Α’ Εθνικής, δύο βαθμούς πίσω από Πανιώνιο και Απόλλωνα Αθηνών.

Προπονητής ο αείμνηστος Μπέλα Πάλφι, προερχόμενος από θητεία ως ποδοσφαιριστής, μεταξύ άλλων, σε Παρτίζαν και Εθνικό Αστέρα, με 6 συμμετοχές στην εθνική Γιουγκοσλαβίας (οι 3 στη Β’, οι άλλες 3 στην Α’ ομάδα).

Υπήρξε μέλος της φουρνιάς που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948στο Λονδίνο, όταν εκείνος ήταν 25 ετών.

Στα τέλη του 1962 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Άρη και την εγκατέλειψε τον Φεβρουάριο του 1966, έπειτα από μία ήττα στην Κατερίνη (2-1 από τον Πιερικό).

Τη σεζόν 1964-65 οι «κίτρινοι» δήλωσαν συμμετοχή στο Κύπελλο Εκθέσεων (Inter-Cities Fairs Cup), τον πρόδρομο του Κυπέλλου UEFA που διεξήχθη από το 1955 μέχρι το 1971.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1964 ο Άρης έδωσε τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της ιστορίας του και αντίπαλος ήταν η Ρόμα, η οποία την προηγούμενη περίοδο είχε καταλάβει τη 12η θέση στο πρωτάθλημα, αλλά είχε κατακτήσει το πρώτο κύπελλο της ιστορίας της (μεταξύ άλλων λύγισε Αταλάντα, Φιορεντίνα και Τορίνο στον τελικό).

aris_roma2.jpg

Πριν από τη σέντρα, ο αντιπρόσωπος της εταιρείας «Καμπάς» κ. Μαλλιαρόπουλος προσέφερε στους παίκτες και τους διαιτητές από μία συσκευασμένη φιάλη μπράντι.

Ενώπιον περίπου 25.000 φιλάθλων στο Καυτανζόγλειο (σ.σ. 21.130 τα εισιτήρια, 608.845 δρχ. οι εισπράξεις) και υπό το φως των προβολέων, ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε τους «τζιαλορόσι», τους νικητές δηλαδή της διοργάνωσης του 1961 (2-2 και 2-0 στον διπλό τελικό με την αγγλική Μπέρμιγχαμ).

«Οι Ιταλοί ομολογουμένως ως άτομα και ως σύνολο ήσαν περίφημοι από απόψεως τεχνικής καταρτίσεως. Απλοί εις τους συνδυασμούς, εθαυμάσθησαν διά τας ακριβείς μεταβιβάσεις των, την ευχέρειαν αλλαγής του παιγνιδιού των και την ορθήν τακτικήν της αμυντικής των γραμμής της οποίας προΐστατο ο Σνέλιγκερ της μικτής Κόσμου».

Μεταξύ άλλων, αυτά ανέφερε η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» για τη Ρόμα, η οποία είχε τεχνική κατάρτιση, αλλά δεν μπορούσε να λυγίσει τον ενθουσιασμό, τη δύναμη και την ταχύτητα των «κιτρίνων».

aris_roma.jpg Έξοδος του Παντελάκου

Ο Γίλμα Κατάμα, ο πρώτος Αφρικανός που αγωνίστηκε στην Ελλάδα ορμώμενος από την Αιθιοπία, καθώς και ο Στέφανος Δεμίρης, αδυνατούσαν να βάλουν δύσκολα στην ιταλική άμυνα, δεδομένου ότι αυτή είχε πέντε εκπροσώπους.

Ο αγώνας άρχισε στις 21:00 και η πρώτη καλή φάση ήταν ένα πολύ μακρινό σουτ του Αντόνιο Ανχελίγιο στο 15’ που εξουδετερώθηκε σε κόρνερ από τον Γιώργο Παντελάκο.

Στο 28ο λεπτό ο Τζουζέπε Ταμπορίνι είδε το δυνατό σουτ του να σταματά στο δοκάρι και στο 30ό ο Μπρούνο Νικολέ με αλλεπάλληλες ντρίμπλες απείλησε την εστία του Άρη, προτού ο Χρήστος Καμπουρλάζος απομακρύνει την μπάλα που όδευε προς την τελική γραμμή.

Οι «κίτρινοι» με τη σειρά τους αντιπαρέταξαν ένα σουτ του Δεμίρη στο 36’, αλλά η τελευταία φάση του α’ ημιχρόνου είχε ιταλική απόχρωση, αφού στο 42’ ο Ηλίας Κεμαλίδης απέκρουσε πάνω στη γραμμή την κεφαλιά του Νικολέ.

Ο αργός ρυθμός του β’ μέρους δεν επέτρεψε στους περίπου 25.000 φιλάθλους να αισθανθούν αδρεναλίνη, αν και στο 58’ ο Κατάμα είδε τον Έντσο Ματεούτσι να αποκρούει εντυπωσιακά το σουτ του.

Η τελευταία αξιόλογη φάση ανήκε στη Ρόμα, όταν στο 70ό λεπτό ο Νικολέ επιχείρησε ακόμη μία καρφωτή κεφαλιά που έβγαλε ο Παντελάκος και επέτρεψε στον Άρη να μην ηττηθεί στο πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Οι συνθέσεις του αγώνα

ΑΡΗΣ (Μπέλα Πάλφι): Παντελάκος, Καμπουρλάζος, Κεμαλίδης, Γριμπελάκος, Τσιτσούμης, Χατζηκώστας, Ψηφίδης, Αλεξιάδης, Δεμίρης, Κατάμα, Κωνσταντινίδης.

ΡΟΜΑ (Χουάν Κάρλος Λορένσο): Ματεούτσι, Καρπενέτι, Αρντιτσόν, Καρπανέζι, Λόσι, Σνέλιγκερ, Λεονάρντι, Ταμπορίνι, Νικολέ, Ανχελίγιο, Φραντσεσκόνι.

  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...