Jump to content
Phantis Forums

General


Ethnikos

Recommended Posts

  • 1 month later...

Ο Αναπαυόμενος Θεός του Πολέμου, άγαλμα του Ιταλού γλύπτη Λουϊτζι Βαλαντιέρ (1726-1785) ο οποίος το 1780 και 5 χρόνια πρίν πεθάνει ολοκλήρωσε τη δημιουργία του.
Το άγαλμα εκτείθεται ως γνωστό στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι από το 1935.
Εμπνευσμένο από το άγαλμα του Θεού Άρη που υπήρχε πρίν απ'αυτό στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρώμης.
Στα έγγραφα και στα καταστατικά του Συλλόγου εμφανίζεται τουλάχιστον από το 1926 (όχι σαν έμβλημα αλλά σαν συνοδευτικό λογότυπο) και είναι απορίας άξιο πότε ακριβώς και από ποιόν/ους ο Άρης εμπνεύστηκε αυτή την ιδέα (από το 1914 εώς το 1926).
Μια ιστορική εκδοχή που υπάρχει και που θέτει πολλές βάσιμες υποψίες είναι η εξής: 
Το 1919 πραγματοποιούνται στο Παρίσι οι Διασυμμαχικοί Αγώνες ποδοσφαίρου και στην αποστολή της Εθνικής ομάδας συμμετέχουν και οι Γρηγόρης Βλαχόπουλος, Γιάννης Πλιάτσικας και Δημήτρης Κοτρώτσης, εκ των ιδρυτών του Άρη, οι οποίοι ίσως σ'αυτό το ευρωπαϊκό τους ταξίδι αντίκρυσαν για πρώτη φορά τη θέα του αγάλματος! 
Από την μακροχρόνια έρευνα μου στις παλιές εφημερίδες το άγαλμα δεν εμφανίζεται πουθενά ως θέμα σε κανένα έντυπο ενημέρωσης οπότε οι άνθρωποι του Άρη προφανώς και το είδαν από κοντά "ενσαρκώνοντας" το στα κοινά του Συλλόγου.
Η έρευνα θα συνεχιστεί για να "εντοπιστεί" πότε ακριβώς και από ποιούς ο Αναπαυόμενος Θεός του Πολέμου "ήρθε" από τη Γαλλία στην Ελλάδα και τον Άρη. 

ΠεικÏνα ίÏÏÏ ÏεÏιέÏει: 1 άÏομο

Link to comment
Share on other sites

ΣÏÎ¹Ï 25 ÎαÏÏÎ¯Î¿Ï 1914 έγινε η ÏÏνάνÏηÏη ÏÏν ανθÏÏÏÏν ÏÎ¿Ï Î¯Î´ÏÏÏαν Ïον ÎÏη.Η ίδρυση του Άρη 

του Κώστα Πάλλη

Η ιστορία της ίδρυσης του Άρη Θεσσαλονίκης και μια μαρτυρία ενός εκ των ιδρυτών της, του Τηλέμαχου Καραγιαννίδη. 

Το εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στην οδό Εγνατία 132 και αποτελούσε ένα από τα σπάνια στολίδια αυτού του δρόμου ήταν ο χώρος όπου γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του Άρη. Σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλλερ στέγαζε τότε το Γυμνάσιο Αρρένων. Στη Θεσσαλονίκη που είχε απελευθερωθεί μόλις ενάμιση χρόνο πριν δεν υπήρχαν πολλοί σύλλογοι για να αναπτύξουν το νέο σπορ του ποδοσφαίρου και η μάχη γινόταν ανάμεσα στις σχολικές ομάδες. Το Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης με την σχολή Νούκα είχαν τους καλύτερους μαθητές - ποδοσφαιριστές και μπορούσαν να κοντράρουν και τους συλλόγους που ήταν ανεξάρτητοι. Η αποφοίτηση μια γενιάς μαθητών οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου συλλόγου ώστε να παραμείνουν μαζί.

Η ιδέα έγινε πράξη στις 25 Μαρτίου 1914, όταν σε καφενείο στην περιοχή Βότση (ή κατά άλλους στο εξοχικό του Φλόκα), έγινε η επισημοποίηση της ίδρυσης του νέου συλλόγου. Την εποχή εκείνη το Βότση είχε ταβέρνες και καφενεία, όπου πήγαινε ο κόσμος στις γιορτές και τις αργίες, ως βόλτα στην εξοχή. Κατεγράφησαν οι ιδρυτές του και υπογράφηκαν τα 43 άρθρα του καταστατικού λειτουργίας του.

Ο Τηλέμαχος Καραγιαννίδης είναι ο άνθρωπος που έδωσε την ιδέα για το όνομα, ενώ τα χρώματα του μαύρου και του κίτρινου επιλέχθηκαν για να θυμίζουν το μεγαλείο του Βυζαντίου και το ότι η πρόσφατα απελευθερωμένη Θεσσαλονίκη αποτελούσε την δεύτερη μεγάλη πόλη της Αυτοκρατορίας. Ο Μήνως Κυδωνάκης ορίστηκε πρώτος πρόεδρος του ΑΡΗ και το ΔΣ συμπεριελάμβανε εκτός των 5 ιδρυτικών μελών και τους Πέτρο Γκουζαμάνη, Πέτρο Κρέη, Ιωάννη Πλιάτσικα, Γιώργο Λάμπρου και Αναστάσιο Τσιατσιαπά. Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο είχε παρενέργειες για τον Άρη, ο οποίος στις αρχές του 1917 έπαψε ουσιαστικά να υφίσταται λόγω της τεταμένης κατάστασης που βρισκόταν η χώρα. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης παρέμεναν μόνο μαθητές που δεν είχαν ηλικία στράτευσης. Οι μαθητές λοιπόν του Α΄ Γυμνασίου Θεσσαλονίκης θεώρησαν φυσιολογικό να ονομάσουν την σχολική τους ομάδα Άρης. Με τη βοήθεια του δικηγόρου Γιάννη Οικονομόπουλου παρέλαβαν από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ένα παλιό αντίγραφο του καταστατικού ίδρυσης και με τη συγκατάθεση των παλιών ιδρυτών επανασύστησαν τον Άρη. Στις 29-5-1926 έγινε τροποποίηση του Καταστατικού ώστε να στεγάσει και άλλα αθλήματα με αποτέλεσμα το Ποδοσφαιρικός Σύλλογος να γίνει Αθλητικός Σύλλογος. Στα τέλη της δεκαετίας του '70 η γενική συνέλευση των μελών του συλλόγου αποφάσιζε την αντικατάσταση του παλιού απλού σήματος της ομάδας και την προσθήκη της αναπαράστασης του θεού Άρη στο έμβλημα.

ΠεικÏνα ίÏÏÏ ÏεÏιέÏει: κείμενο

«Λίγο πριν το 1914 υπήρχαν στην πόλη δύο σχολές, το Γυμνάσιο και η σχολή Νούκα, που είχαν τις δυνατότερες σχολικές ποδοσφαιρικές ομάδες της εποχής, με την σχολή Νούκα να είναι πιο ισχυρή. Όταν όμως στα μέσα του 1913 αποφοίτησε η μεγαλύτερη τάξη της, η ομάδα αποδυναμώθηκε και τότε το Γυμνάσιο πήρε την πρωτοκαθεδρία στις ποδοσφαιρικές συναντήσεις. Οι νεαροί αυτοί μαθητές αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν εξωσχολικό σύλλογο που τον ονόμασαν Άρη, όχι για να πικάρουν τον συμπολίτη ημίθεο Ηρακλή, με τον οποίο δεν είχαν ουδεμία σχέση, αλλά ως φόρο τιμής στην αρχαία ελληνική μυθολογία και ως μνεία στη μαχητικότητα με την οποία αγωνίζονταν, σαν να πρόκειται να πολεμήσουν στο πλευρό του θεού του πολέμου. Τα χρώματα που επιλέχθηκαν ήταν και αυτά συμβολικά. Επρόκειτο για τα χρώματα της σημαίας του Βυζαντίου, της ελληνικής αυτοκρατορίας που έγραψε τη μεσαιωνική ιστορία του ελληνισμού, έχοντας για συμπρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη»  

Τηλέμαχος Καραγιαννίδης  


Διαβάστε Περισσότερα: http://www.oldfootball.gr/sansimera/item/108-i-idrysi-tou-ari.html
Copyright 2019

  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Είναι πλέον οριστικό: Ο Αρης αλλάζει τηλεοπτική στέγη και πηγαίνει στη NOVA. Οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια και το συνδομητικό κανάλι θα δείξει αύριο τον αγώνα των Κιτρίνων με τον ΟΦΗ.

https://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/630013/konta-se-symfonia-me-nova-o-aris

Link to comment
Share on other sites

Η επιστροφή του Άγγελου Χαριστέα στον ΑΡΗ είναι γεγονός! Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής των «κιτρινόμαυρων» αναλαμβάνει καθήκοντα διευθυντή ποδοσφαιρικού τμήματος, όπως ανακοίνωσε επίσημα η ΠΑΕ ΑΡΗΣ.

Ο Χαριστέας έγραψε τη δική του ιστορία ως ποδοσφαιριστής του ΑΡΗ, από το 1998 έως το 2002, πριν συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό. Ο 39χρονος σήμερα «χρυσός» σκόρερ της Εθνικής Ελλάδας στο Euro 2004, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, Θόδωρο Καρυπίδη, και έφτασε η ώρα να συνεργαστούν.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ αναφέρει:

"Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επιστροφή του Άγγελου Χαριστέα στο σπίτι του.

Ο άλλοτε διεθνής άσος της ομάδας μας αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή Ποδοσφαιρικού Τμήματος και σήμερα το απόγευμα θα παρουσιαστεί στην προπόνηση από τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Θόδωρο Καρυπίδη".

  • Like it 1
Link to comment
Share on other sites

Ο Αρης ανακοίνωσε την υπογραφή συμβολαίου για δύο παίκτες που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής των «κιτρινόμαυρων».

 

Ο λόγος για τους Τσιλιγγίρη, και Τσαγκαλίδη που αγωνίζεται στις θέσεις του τερματοφύλακα και του αριστερού αμυντικού αντίστοιχα.

 

Την σημερινή ημέρα θα την θυμούνται σίγουρα οι δύο νεαροί παίκτες. Ο Τσιλιγγίρης θα είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης για έναν ακόμα χρόνο, ενώ ο Τσαγκαλίδης για τα επόμενα τρία.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ:

 

«Ο 19χρονος τερματοφύλακας, Απόστολος Τσιλιγγίρης (6-9-2000), υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο μονοετούς διάρκειας και ο 18χρονος διεθνής αριστερός μπακ της ομάδας Κ 19, Παναγιώτης Τσαγκαλίδης (5-3-2001), υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο τριετούς διάρκειας».

Link to comment
Share on other sites

Ο Γιάννης Φετφατζίδης δηλώνει... παρών με τις εμφανίσεις του στον Άρη κι αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από το νέο εκλέκτορα της Εθνικής Ελλάδας, Τζον Φαν Σιπ. Ο τελευταίος συμπεριέλαβε τον έμπειρο μέσο στις επιλογές του για τα ερχόμενα παιχνίδια του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για τα προκριματικά του Euro2020.

 

Θυμίζουμε ότι ο Φετφατζίδης τελευταία φορά αγωνίστηκε σε παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 2015, σε αγώνα με την Εθνική Ρουμανίας εκτός έδρας. Μέχρι τώρα μετράει 29 συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδας και 3 γκολ.

Link to comment
Share on other sites

Αναμενόμενη η κλήση Φετφατζίδη στην Εθνική, δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος παίκτης-μπουκαδόρος που να είναι τόσο σε φόρμα.

Σε ότι αφορά τον Χαριστέα, ποια ακριβώς θα είναι τα καθήκοντα του; Καταλαβαίνω ότι δεν ήρθε ως αντικαταστάτης του Διαμαντόπουλου.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...